Бирената компания "Леденика" отново има лиценз за дейност и може да произвежда пиво, съобщиха от Агенция "Митници". Ведомството беше отнело разрешителното на пивоварната заради акцизни нарушения в началото на февруари.

"Всъщност на тях не им е даван нов лиценз, а е възобновено действието на стария. През периода, когато е било прекратено действието му, те са получили разрешение да бутилират известно количество пиво, което е било произведено преди това, като то се е намирало под митнически контрол", обясниха от Агенция "Митници".

През февруари внезапна проверка на митничарите установи, че има документални нарушения в дейността на "Леденика", както и че липсва автоматизирана система за отчетност на произведените количества пиво. Пивоварната не е разполагала с регистър за складовата наличност, както и със сертифицирани измервателни уреди.

Още тогава собственикът на "Леденика" Михаил Михов каза пред "Дневник", че нарушенията на компанията не са толкова сериозни и дружеството се надява да получи лицензията си обратно. Проверките, при които бяха открити нарушенията, бяха част от операция на финансовото министерство под кодовото име "Совите".