Американците определиха президента на страната Джордж Буш за "Мъж на годината", а Хилъри Клинтън- за "Жена на годината", съобщи социологическата агенция "Галъп" след приключването на ежегодното допитване.

Представители на противоположните политически лагери, Буш и Клинтън споделят почетното първо място шеста година поред. Между другото от седемте години, откакто е на власт, през 2007 г. Буш събра най-малък брой гласове. Симпатиите си му засвидетелстваха само 10% от запитаните.

Втори по популярност сред мъжете стана бившият президент на САЩ Бил Клинтън с 8%. След него е нобеловият лауреат и бивш вицепрезидентАл Гор (6%) и сенаторът от Илинойс и кандидат за президент Барак Обама (5%).

Според агенция "Асошиейтед Прес" от 1981 г. насам титлата неизменно е печелена от настоящия президент на страната.

При номинациите за "Жена на годината" 16% от запитаните са отдали предпочитанията си за Хилъри Клинтън. Малко след нея е Опра Уинфри (16%). На трето място е американският държавен секретар Кондолиза Райс с 5% от гласовете на запитаните.

Четвъртото място разделят актрисата Анджелина Джоли и първата дама на САЩ Лора Буш (по 3%).

В проведеното проучване през декември са взели участие 1 011 човека. При това социолозите не са им предлагали варианти за отговор и хората са можели да отговорят по свой избор.

В съставения от "Галъп" рейтинг влизат имената на политици, актьори, както и на приятели и роднини на запитаните. Освен всичко останало за 41-ви път поред в челната десетка е британската кралица Елизабет ІІ.