Това стана ясно по време на състоялата се днес третата работна среща на разширения областен екип за разработване и приемане на Областна стратегия за развитие на социалните услуги на територията на Софийска област. На срещата, която бе ръководена от заместник-областния управител на Софийска област и председател на областния оперативен екип г-жа Росица Иванова, присъстваха главният секретар на Софийска област  Мая Цанова, консултантът за Югозападния район от УНИЦЕФ  Пламен Тодоров, кметът на община Драгоман  Соня Дончева, координаторите от общините, директорите на Дирекциите „Социално подпомагане” и др.
Експертите от областния екип представиха подадената и обобщена до момента информация, след което се обсъди структурата на областната стратегия за развитие на социалните услуги.

От анализа бе подчертан изводът, че за 25 години / от 1985 г. насам/, населението на областта е намаляло със 17 %, като освен тенденция на застаряване, се наблюдава и процес на миграция на населението по посока - град София.
Според  специалистите перспективите за развитие на областната икономика трябва да бъдат насочени към укрепване на социално-икономическите връзки със столицата.