Услуга за гледане без сваляне по системата "pay-per-view" вероятно ще се появи в популярния видео сайт YouTube още до края на 2010 г., твърди Financial Times, цитирани от pcworld.bg.

За това, че YouTube води преговори с големите световни телекоми и тества система за предлагане на филми "под наем" е известно отдвана, но досега не беше ставало въпрос за сроковете за стартирането на тази система и нейните възможности.

Ако обаче изданието Financial Times наистина е успяло да се добере до достоверна информация, в момента видео сайтът води сериозни преговори на най-високо ниво с водещите Холивудски студия с цел пускането на такава услуга, която ще бъде достъпна онлайн от цял свят.

Според публикацията на Financial Times, това трябва да се случи до края на годината, като услугата ще бъде достъпна по метода "pay-per-view" - т.е. плаща се еднократно за гледането на конкретен филм в онлайн streaming режим, без да се сваля.

Предполага се, че цената за гледането на едно ново заглавие ще бъде около $5, като появата му на YouTube ще става едновременно с издаването на DVD за съответния филм.

Междувременно интерес за мнозина вероятно ще представлява и фактът, че буквално преди няколко дни в YouTube беше обновен и разделът "YouTubе Movies", в който към момента вече са достъпни напълно безплатно около 400 филмови заглавия - предимно стари киноленти, анимационни филми и азиатски ко-продукции.