През месеците март и април на 2008 г. БДЖ ЕАД трябва да въведе електронните билети във влаковете, които се движат по крайградските линии на София, Пловдив, Бургас и Варна.

Това съобщи днес в морската столица изпълнителният директор на дружеството Олег Петков.

Той бе в града заедно с транспортния министър Петър Мутафчиев преди официалното откриване на реконструирания жп участък с 3 естакади Търнак - Аспарухово от линията Карнобат - Синдел.

По думите на Петков в експерименталното въвеждане на електронните билети ще бъдат инвестирани 1,5 млн. лева.

Тази мярка се предприема с цел да бъде ограничен броят на гратисчиите, да се оптимизира контролът, както и да се постигне по-добра отчетност.

Петков съобщи още, че БДЖ ЕАД вече е обявила и процедура за закупуването на 350 персонални компютри. Техниката ще бъде предоставена на контрольорите.

Така те ще могат да правят на място справки по интернет и да извършват проверки. Министър Петър Мутафчиев от своя страна каза, че до края на следващата година се очаква да бъдат доставени 25 нови електрически мотриси, които да обслужват някои от крайградските линии в страната.

По думите му първите три мотриси ще бъдат доставени още през януари. Очаква се останалите да пристигнат до края на ноември.