Що е то колективно домакинство? Как да попълним картата вместо възрастни близки? Къде се брои дете на разделени родители?


Националното преброяване на населението вече е в ход. То започна в полунощ на 7 септември на адрес https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing. В първите десет дни на кампанията, която се прави веднъж на 10 години заедно с целия ЕС, преброяването ще е онлайн. Тази възможност съществува до 24:00 часа на 17 септември. От 8:00 часа на 18 септември до 20:00 часа на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата.


Участието в преброяването е задължително - хората, които откажат да участват в него са заплашени от 160 лв. глоба. Трябва да се има предвид, че преброителят е длъжен да посети всички - дори тези, които са се преброили онлайн. Можете да избегнете директната среща, ако оставите на вратата бележка с уникалния 15-цифрен код, който системата ще генерира при правилно попълнена електронна карта.


Важно е да се знае, че от 7 до 17 септември преброителят няма право да извършва посещения по домовете. Ако някой напира на вратата с такава претенция в тези първи дни от преброяването, то вероятно става дума за измамник, който се възползва от кампанията.


РЕГИСТРАЦИЯ


Преди да преминете към електронно преброяване, е добре да подготвите личните документи на семейството, за да са ви под ръка, когато трябва да въведете съответната информация в картата. След това е необходимо да се регистрирате на сайта на Преброяване 2021. За регистрацията ви трябват валиден електронен адрес (имейл), ЕГН, номер и дата на издаване на валиден български документ за самоличност. На електронния адрес ще получите линк за верификация, който - както често става в такива случаи - може да попадне директно в папка спам, така че ако не го виждате, проверете и там.


С една регистрация се преброява само едно жилище и лицата, пребиваващи в него.


Ако искате да преброите електронно друг човек, например свой възрастен роднина, е необходимо да направите друга регистрация с различен електронен адрес и личните данни - ЕГН, документ за самоличност, на човека, за когото ще попълвате преброителната карта.


КАК СЕ ПОПЪЛВА КАРТАТА


След попълването на всеки раздел е необходимо да натиснете бутона "Напред", за да продължите към следващия. Системата ще ви предупреди, ако имате непопълнен въпрос или сте поставили неразпознаваем символ в отговора си. В такъв случай е необходимо да се върнете назад, за да отстраните пропуска. По всяко време преди да получите уникалния код на финала можете да се връщате към вече попълнен раздел и да редактирате информацията в него. След като получите кода обаче, картата се заключва за редакции и вече ще можете само да четете информацията в нея, но не и да я променяте.


Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона „Напред“. Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.


КЪДЕ ДА ЗВЪНИМ ЗА ПОМОЩ


Ако имате съмнения дали ще се справите с попълването на картата, можете да изберете да се занимаете с тази задача в часовете между 9:00 и 21:00 часа. В този интервал можете да задавате въпроси на тел. (02) 9078 430 или на кратък номер *2021. Съдействие можете да получите и на имейл: Census2021@nsi.bg


КОГО ТРЯБВА ДА ПРЕБРОИМ


В преброителната карта трябва да посочим всички лица, които обичайно живеят в жилището - и тези, които са в него към 7 септември 2021 г., и тези, които по някаква причина са на друг адрес в страната или в чужбина. Трябва да запишем и лицата, които временно са били в жилището към 7 септември 2021 г.


Ако имаме дете, което учи в друго населено място, то също трябва да влезе в преброителната карта на домакинството. Същото важи и за студентите, които пътуват ежедневно до друго населено място, но продължават да обитават семейното жилище. Не включваме обаче отлетелите от семейното гнездо младежи - например студентите, които вече учат в друго населено място и обичайно пребивават там на общежитие, квартира и пр.


Ако имаме член на семейството, който работи в друго населено място у нас или в чужбина, но се връща за уикенда у дома, то той също влиза в нашата преброителна карта.


КОГО НЕ ТРЯБВА ДА БРОИМ


В преброителната карта не влизат лицата, които пребивават в друго населено място у нас или в чужбина за период, по-дълъг от 12 месеца - те ще бъдат преброени на другото място. Не влизат и лицата, които са заминали преди 7 септември 2021 г. и имат намерение да отсъстват за повече от 12 месеца.


ОСОБЕНИ СЛУЧАИ


Децата на разделени родители се преброяват в домакинството на този от родителите, при който прекарват по-дълго време. Ако споделеното време между двамата родители е еднакво, то детето трябва да се преброи там, където се намира по време на критичния момент на преброяването - т.е. към 0:00 часа на 7 септември 2021 г.


Лицата, които са пребивавали в различни населени места през последните дванадесет месеца, се преброяват там, където са прекарали по-голямата част от времето.


Ако сме в необичайната ситуация да очакваме нов член на семейството след 6 септември 2021 г. и той се появи в рамките на преброяването, то трябва да имаме предвид, че в него се включват само децата и бебетата, родени преди или на 6 септември 2021 г. Родените след тази дата остават за следващото преброяване след 10 години.


В преброителната карта трябва да впишем и близките си, които са починали на и след 7 септември 2021 г., ако, разбира се, са от нашето домакинство (отново става дума за периода на преброяването). Това е така, тъй като тази дата е определена като критична за преброяването, т.е. за него има значение какво е било състоянието на домакинството към този момент, а не след него.


ЩО ЗА ДОМАКИНСТВО СМЕ НИЕ


Обикновено домакинство е едно лице, което живее в самостоятелно жилище, стая или част от стая и е на самостоятелен бюджет, както и две или повече лица, които живеят в едно жилище или част от жилище и имат общ бюджет, независимо дали имат, или нямат родствени връзки.


Лицата имат общ бюджет, когато споделят разходи за храна и средства от първа необходимост, разходи за издръжка на деца или други лица без доходи.


Лицата, които нямат общ бюджет и не се хранят заедно, не образуват едно домакинство, независимо че живеят заедно и дори обитават една стая.


Лицата, които живеят постоянно в студентски или работнически общежития, също образуват обикновено домакинство (едночленно или многочленно).


Колективно (институционално) домакинство са група лица, които споделят общи помещения, имат общ бюджет и са подчинени на общ режим. Като членове на колективни домакинства се преброяват лицата, живеещи в пансиони, интернати, домове, психиатрични болници, манастири, затвори и пр.


НЕ ЖЕЛАЯ ДА ОТГОВОРЯ


В анкетната карта са включени въпроси, които могат да бъдат чувствителни за редица хора - етническа принадлежност, майчин език, религиозност, вероизповедание. За всички тези теми са включени възможности да се посочи "Не мога да определя" и "Не желая да отговоря".


Видеоинструкция за попълването на електронната карта