На заседанието си днес правителството реши да удължи срока за обход на преброителите със седмица и те могат да посещават домакинствата, сградите и жилищата до 20 часа на 10 октомври.


Промяната е обоснована с удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември (до него се стигна, след като в първите два дни от преброяването достъпът до сайта беше забавен или невъзможен заради хакерски атаки) и паралелното провеждане на изследването по двата метода, което създава затруднения в организацията на процеса - след приключване на електронното преброяване остават само 3 дни, в които да бъдат преброени хората, които не са попълнили електронна карта.


Удължаването на срока за преброяването ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходимата информация в изпълнение на европейското и националното законодателство.


Над 2.2 млн. души са се преброили онлайн


Междувременно от Националния статистически институт съобщават, че остават още 36 часа до полунощ на 30 септември срещу 1 октомври, когато изтича крайният срок на онлайн преброяването. Дотогава гражданите ще могат да се преброят чрез информационна система "Преброяване 2021".


Към 7 ч. тази сутрин преброените онлайн са 2 216 254 души, разпределени в 973 811 домакинства. Към този момент остават и 114 хиляди недовършени преброителни карти.


Преброените от преброители към края на вчерашния ден са 1 954 116. Така общо преброените хора в страната са над 4 млн. души.


В София преброените са 793 хиляди души, което е 60.6% от населението на столицата. Преброените общо във община Варна са 228 хиляди, или 66.9% от населението, а в Пловдив - 218 хиляди души, което е 63.8% от хората в общината. Най-голям процент от хората са преброени в община Троян - 95.4%, следвана от община Николаево, област Стара Загора - 93.1%, и община Родопи, област Пловдив - 92.9%.


Законът предвижда глоба 160 лева за всеки, който не се преброи.