"Еврохолд България" ще продаде всичките си производствени предприятия, хотел "Ела" в Боровец и няколко имота общо за 40 млн. лв., съобщиха от компанията. От сумата обаче ще се приспаднат задълженията на дружествата и така в холдинга реално ще постъпят 25.5 млн. лв.

Получените средства също ще отидат за погасяване на кредити и за последното плащане по облигационна емисия на холдинга - падежът й е през октомври, когато трябва да се платят 3.3 млн. евро главница и лихви по тях. Очаква се сделките да бъдат приключени до края на месеца.

Председателят на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов поясни пред "Дневник", че купувачите са български компании, някои с чуждестранни капитали. Част от шефовете на самите дружества, обект на сделката, са свързани с купувачите, така че е направено донякъде и мениджърско изкупуване.

"Целта е "Еврохолд" да остане само с основната си дейност – застраховане, лизинг, продажба на автомобили.

"Еврохолд" се разделя с целия си дял в производителя на медицински консумативи и хемодиализатори "Етропал", в сертифициращото "Евротест контрол", с 51% от предприятието за пластмасови изделия "Формопласт", миноритарния пакет в "Пластхим", което произвежда полипропиленови опаковки, както и "Геоенергопроект", собственик на изграждащата се малка водноелектрическа централа "Етрополе".

Продават се и хотел "Ела" в Боровец заедно с "Изток плаза" - дружество за имоти, което държи част от старата централа на холдинга на бул. "Г.М. Димитров" в София. Двете имотни дружества се продават в пакет с "Етропал", "Евротест контрол" и дела в "Пластхим".

. "Етропал" се продава за 2.08 лв. на акция при борсова котировка 2.19 лв.