Прословутият блок 20 в ямболския комплекс „Райна Княгиня" окончателно е опразнен от обитатели, съобщиха от община Ямбол. Около 13.00 часа и последните живущи в него напуснаха опасното съоръжение, за което има заповед да бъде съборено.

Опразването на блок 20 приключи без проблеми и стълкновения. Община Ямбол съдейства за извозването на имуществото на обитателите в желаната от тях дестинация. Само днес десет автомобила направиха 20 курса в различни направления. Във връзка с обявеното със заповед на кмета бедствено положение в рушащата се сграда, достъпът до нея остава забранен. С оглед сигурността блокът е опасан с лента за ограничаване на достъпа. Съоръжението ще се охранява от полицията, която ще следи дали се спазва забраната, въведена след бедственото положение и опразването на сградата, се посочва още в съобщението.

Блокът ще бъде съборен, тъй като е в състояние, невъзможно и опасно за обитаване. Няма ток, вода, цели преградни стени са разрушени, а дограма и стъкла по прозорците няма от години.

От общината имаше осигурен безплатен транспорт - камиони - с които ромите да се пренесат. Някои от тях заминават при близки и роднини в селата Тополчане, Катунище, в Речица, Сливен и някои бургаски села. Голяма част от ромите обаче остават в Ямбол. От снощи те са на лагер на открито, на пустеещ терен, на 20-30 метра от блока. Там са струпани мебели, вързопи с дрехи и цялата покъщнина. Има майки с малки деца, бременни, възрастни и болни хора. Заявяват, че няма къде да отидат, че ще чакат общината да им осигури подслон. Едни от тях са се примирили, други плачат, а трети крещят и викат срещу всеки, който пристъпи към лагера. Носят се стонове, клетви, закани за саморазправа. Обвиняват всички - от правителството, кмета, полицията до журналистите, които "печелели на техен гръб".

Вчера вечерта тежък инцидент беляза изнасянето на ромите от блок 20. Панел, падащ от петия етаж, повлякъл 11-годишната Бюлбюл, която била на третия етаж. Момиченцето е в кома, в ямболската болница. Има тежки травми по цялото тяло. Претърпяла е две операции, но все още е с опасност за живота. Това бе и поводът кметът на Ямбол Георги Славов да обяви бедствено положение на част от територията на общината - блок 20 и района около него. Причината са многобройните опити за разрушаване на сградата. Бедственото положение е обявено за 30 дни.