От 14 февруари, тази година, детската кухня функционира в ОДЗ “Иглика”. Храната се приготвя в специално пригодени и оборудвани за тази цел помещения. Кухнята разполага с два раздавателни пункта. Единият е в детската градина, а другият – в детска ясла “Здравец”.

“Интерес към детската кухня има. Тук готвим по две ястия – първо и второ, за деца от 6 месеца до 3-годишна възраст. Задължително и двете ястия са с месо. Ако супата е пилешка, второто ще бъде приготвено с телешко месо или риба. Постни ястия не предлагаме. Най-много заявки получаваме за пиле фрикасе, пиле и кюфтета с бял сос, тас кебап, грах с месо и супа. Порционът е 200 гр.”, обясни пред наш репортер Йотка Иванова, която от 31 години работи като инструктор по хранене в детската кухня. Тя каза, че броят на заявените порции на ден достигат от 130 до 200. Цената на една порция е 0.60 лв. и се поема от родителите. “На такава цена се предлагат ястия и други градове на страната. Това знам от майки, които през лятото идват при близките си в Ботевград и през това време взимат храна от нашата кухня. Ние се вместваме в тези средства. На този етап те са напълно достатъчни за приготвяне на храната”, допълни Йотка Иванова. Тя каза още, че продуктите са винаги пресни и се доставят от склада в бившата баня.

В детската кухня работят инструкторът по хранене и една готвачка – Симеонка Зланкова. Двете готвят, мият съдовете, почистват помещенията и раздават храната.
“Не се притеснявам от предстоящи проверки, защото хигиенните изисквания при нас се спазват”, категорична е Йотка Иванова.