В заседателната зала на Областната администрация на Софийска област се проведе работно заседание на комисията, назначена със Заповед от 27 август 2010 г. на проф. Анна-Мария Борисова – Министър на здравеопазването, за изработване на областна здравна карта на Софийска област.

Срещата бе открита от заместник-областния управител Росица Иванова, която приветства присъстващите от името на Областния управител на Софийска област  Красимир Живков, председател на областната комисия, отговорна за приемането на областната здравна карта, след което думата бе предоставена на д-р Валентин Пеев – директор на РЦЗ-Софийска област, за представяне на проект на здравната карта на областта.

Д-р Валентин Пеев, представи ситуацията в доболничната и болничната помощ в Софийска област, въз основа на данните, предоставени в РЦЗ от РЗОК, общините и болничните заведения в областта. В предложението за преструктуриране от 20 септември 2010 г., което областният екип ще представи на Министерство на здравеопазването, Софийска област е разделена на 17 здравни района. По отношение на доболничната помощ в момента в областта има 176 лекарски практики, от които 134 имат договори с Националната здравноосигурителна каса. Препоръчва се те да бъдат 178, като е направено и разпределение на техния брой по общини и населени места. 90% от населението на Софийска област е обхванато от общо практикуващите лекари. Оценката за специалистите в доболничната помощ е, че техният  оптимален брой за областта е 165, като се отчита фактът, че те не са позиционирани на едно място като личните лекари, а са мобилни.
Д-р Пеев представи и ситуацията в болничната помощ, както и предложенията на областната комисия за преструктуриране, които ще бъдат представени на Министерство на здравеопазването. Минималният брой болнични легла за Софийска област е 1012, максималният 1563. Броят легла, който НЗОК би могла да поеме е оптималният – 1288. В този брой се сключват легла за активно лечение /810/ и легла за долекуване, които ползват обществен ресурс. За броя на леглата в частния сектор няма ограничения.

Областната комисия за изработване на здравна карта направи преглед на съществуващите легла и отделения във всички болници и диспансери в областта. Членовете на областната комисия, както и присъстващите управители на лечебни заведения и представители на общините дискутираха броят и видовете легла, които областната комисия препоръчва за всяко едно лечебно заведение.

Д-р Галин Каменов, директор на РИОКОЗ - Софийска област, изтъкна факта, че една трета от болничните легла в Софийска област се намират в УМБАЛ „Света Анна”АД /411 легла/, която освен това е и университетска болница, а голяма част от пациентите й не са жители на областта. Това е аргумент, който би могъл да се използва за увеличаване на леглата в по-малките болници при защитата на Областната здравна карта на национално ниво в МЗ, коментира той. Думите му бяха подкрепени и от заместник-областния управител  Росица Иванова, която каза, че този факт ще бъде използван като довод при защитата на Областната здравна карта пред Министерство на здравеопазването.

Д-р Пеев призова присъстващите директори на болници и представители на общините да обезпечат здравните си заведения със специалисти, защото само така ще могат да си гарантират броя легла във всяко отделение и отпускането на средства от НЗОК.