Заради намалението на общинските бюджети няма да стигнат парите, за да се разплатят кметовете с фирмите - изпълнители на зимното поддържане.

Това се посочва в доклади на различни кметове на населени места в страната. Иначе като цяло планове за зимното почистване има.

Според метеоролозите предстоящата зима ще бъда дълга и мека, но това не успокоява градските управници, съобщава БНР. 

Кметът на община Завет Ахтер Велиев предупреди за сериозния недостиг на средства в бюджета на днешната областна среща връзка със зимната подготовка.

Избрана е вече фирма - изпълнител на текущите ремонти и зимното поддържане на републиканските пътища в Разградска област, като в момента текат процедурите за обжалване на конкурса.

Кметовете на общини съобщиха, че те също са започнали процедури за зимното почистване на общинската пътна мрежа.

Мерки за преодоляване на усложненията през зимата и готовността на териториалните структури и общините за посрещането им обсъдиха и в Пловдив на среща със зам.-областния управител Георги Игнатов ръководствата на териториалните структури, общините и търговските дружества в областта.

Готовност за зимата има, но са недостатъчно парите в касите, посочват в докладите си кметовете на общините.

Кметът на Лъки Красимир Манов предупреждава, че все още се дължат суми от порядъка на 200 000 лв за сезон 2008.

Участници в съвещанията по места са кметове на общини, директорите на ОД на МВР, Гражданска защита, Областно пътно управление, "В и К", представители на електроразпределителните дружества, Пътна полиция, Центровете за спешна медицинска помощ, РИОКОЗ, както и Регионалният инспекторат по образование.