В 98 камиона на трите фирми по чистота в София вече е монтирана GPS-система за контрол на маршрутите им. Това стана ясно при представянето на първия етап от въвеждането на проследяващата система. Емил Георгиев, изпълнителен директор на компанията "Новера", която е собственик на концесията за почистване на столицата каза, че предвиждат монтиране и на видеокамери по камионите.

Заместник-кметът по екология Мария Бояджийска поясни, че във втория етап предстои монтиране на чипове и по контейнерите за смет, за да се знае реалния брой на вдигания.

Екранът, на който се вижда движението на оборудваните с проследяващ чип камиони, е разположен в кабинета на новия началник на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Заместник-кметът по екология Мария Бояджийска посочи: „Това, което може да видите в системата, е движението на всеки един от камионите, маршрутите и скоростта, с която те се движат".

Емил Георгиев, изпълнителен директор на фирмата „Новера”, собственик на трите почистващи столицата фирми уточни, че имат над 300 камиона и че системата ще се продължи да се развива в посока още по-строг контрол. „Във втория етап сме предвидили да направим и видеонаблюдение на автомобилите, така че да може пак по същия начин да направим картината по-ясна във всеки един момент", каза той.

Кметът на София Бойко Борисов изрази надежда, че повече няма да се дебнат с концесионерите дали и колко камиона чистят града. „Всеки един инспектор ще може да види на тази карта, че автомобилът е минал примерно от 8,30 до девет без двадесет, да отиде да провери кофите за боклук там и съответно да подпише фактурата или не. Системата ще ни върши работа и в този вариант при снегопочистване, при олужаване, миене и подобни други дейности и ще можем да ги засичаме пряко, защото един камион с 50 км не може да мие. А и когато кажат, че даден булевард е мит веднага инспекторът ще каже „ето, камионът е минал" и дали е мил. Съответно, когато получаваме сигнали, които не съвпаднат със системата ще водим разговори с концесионера за съответните санкции. Но, нека тръгнем добронамерено", коментира управникът на столицата.

На въпрос на Дарик ще се стигне ли до съд за изясняване на сумата за зимно почистване, след като от общината не признават фактурираните над 5 млн. лв. кметът Борисов каза „ще разговаряме пак с тях, до този момент не сме платили парите" и допълни, че общината не е платила нито лев и за ремонта на Цариградско шосе от миналото лято и ще го стори, след като платното бъде оправено.