Политици опитват да установят президентска република и страната да се развива не по закони, а по заповеди. Такава теза изказа Георги Пирински на пленума на БСП, на който се обсъжда изготвения в партията документ "България 2020 - Европейска социална държава".

По думите му, атаките към Конституцията са в разрез с интересите на обществото.

"През последните години обществото ни живее с вкорененото разбиране, че валутният борд е майка и баща на нашето развитие, което добива известни параметри на недосегаемост. Но днес вече се лансира и темата - не само валутен борд, а да сложим и финансов борд и нещата окончателно ще се стабилизират. Удивително е, че в обществото няма нито един глас, който да постави под въпрос - възможно ли е да има стабилност по заповед, може ли да те вържат на сила и да се смята, че си в цветущо състояние. Трябва да има достатъчно сериозни ограничители, особено когато си в една икономическа фаза, в която имаш огромен сив сектор, но това не може да е трайното състояние, към което се стремиш. Бюджетната политика на страната не може да е това, което виждаме в последната година от това правителство. Не може такава непредсказуемост", коментира Георги Пирински при представянето на документа "България 2020", в който се засягат икономическите инструменти в страната.

Малко преди началото на пленума, лидерът на БСП Сергей Станишев коментира, че основните параметри на левия проект ще дадат насоките, по които страната трябва да се развива.

По време на заседанието не липсваха и критики към изготвения документ. Най-остър беше Румен Овчаров, който дори допусна, че той е вреден. По думите му, премиерът Бойко Борисов е ликвидирал финансовата стабилност, но предложенията в "България 2020" всъщност припокривали действията на кабинета на ГЕРБ.

"Имаше една мисъл, мисля, че в "Алиса в страната на чудесата", че като не знаеш къде отиваш, няма как да стигнеш там, където трябва. Този материал е доказателство за истинността на тази приказка. Ние казваме "не" на балансирания бюджет, ние казваме "не" на ниските данъци и казваме, че ще изпълним програмната си цел за увеличаването им. Определяйки тези алтернативи, питам, на кого правим алтернатива ние. Кой се опитва да стабилизира икономиката? Нима правителството на Бойко Борисов прави нещо за стабилизацията на финансовата система в България. Те една година правят всичко възможно, за да дестабилизират финансовата система на страната. И ние какво казваме?! Нашата алтернатива - и тя е такава. Алтернативата, която правим ние, е на самите себе си, на собственото си управление допреди една година. Трябва точно този момент да бъде сериозно коригиран", коментира още Румен Овчаров.