Агенцията по заетостта стартира изпълнението на схемата „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж”, в помощ на младежи до 29-годишна възраст за стажуване при работодател. Новата операция по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е насочена към всички сфери на икономиката. Продължителността й е 34 месеца, началото – 1 октомври 2010 г.
Ще се реализира на територията на цялата страна. Схемата извежда на преден план инвестирането в човешкия капитал с конкретни дейности в посока повишаване заетостта на младежите чрез осигуряване на стажуване. Държавни и общински администрации и структури на съдебната система не могат да бъдат работодатели.
Проектът “Ново начало – от образование към заетост” ще стартира с набиране на заявки от работодатели в реалния сектор на икономиката. Младежите също подават заявления за включване в бюрата по труда в страната. Стажуването е с продължителност 6 месеца. Приоритетно в дейностите по проекта се включват безработни младежи до 29 години, регистрирани в бюрата по труда, завършили средно или висше образование, на без трудов стаж по специалността.
Предоставянето на средствата за финансиране на заетостта на наетите по проекта лица ще се извършва, въз основа на сключен между работодателя и бюрата по труда договор по образец.
От бюджета на проекта на работодателя за времето на стажуването на всеки нает младеж ще се предоставят средства за осигуряването на заетост в размер на 300 лв. месечно + осигуровките. Предвидено е и месечно възнаграждение в размер на половината от стойността на минималната работна заплата за всеки наставник на стажант по схемата, определен от работодателя.