Докладната за изваждане на материалните активи от общинска фирма “Родина 75И” и прехвърлянето им в собственост на общината бе най-дълго дискутирана на днешното заседание на ОбС. Кметът Георги Георгиев уточни, че общината ще се погрижи за съхранението и охраната на активите до тяхната продажба. Той каза, че с получените средства няма да бъдат погасени задълженията на дружеството.
Съветникът от БСП Цветан Коцев изрази мнение, че решението за прехвърляне на активите ще бъде върнато от областната управа, тъй като ОбС е принципал на дружеството и не може да го остави с неизплатени задължения. Той предложи в собственост на общината да преминат само сградите и земята, а оборудването да бъде продадено от ликвидатор, който да погаси задълженията на дружеството. Кметът обаче бе категоричен, че процедурата по ликвидация не е удачен вариант за общината. “Ако в “Родина” влезе ликвидатор, активите ще бъдат разпродадени на безценица. Имаме такива примери пред себе си. Това се случи с Керамичния комбинат, с Хлебозавода и други предприятия, от продажбата на които общината не получи нищо”, каза градоначалникът.

В предвид на казаното от Георги Георгиев, Цветан Коцев предложи в решението към докладната да бъде добавен текст, според който общината ще погаси задълженията към персонала на дружеството, след като продаде активите. Градоначалникът каза, че принципно няма нищо против, но това може да стане на едно от следващите заседания на ОбС, когато се внесе предложение за продажба на материалните активи.

Разискването бе прекратено от председателя на ОбС Маргарита Кирова. Тя каза, че продажбата на активите и погасяване на задълженията на общинска фирма “Родина” не са предмет на обсъждане на днешната сесия, след което докладната за прехвърляне на активите бе подложена на гласуване. “За” бяха 22-ма съветници. Христо Якимов и Михаил Димитров гласува “против”. 

Съгласно днешното решение на ОбС, от капитала на “Родина 75И” ще бъдат извадени следните материални активи: земя от 6 795 кв.м с балансова стойност 67 930 лева; сгради, намиращи се в Ботевград и почивен лагер в Шкорпиловци, с балансова стойност 237 458 лв; машини и производствено оборудване за 78 038 лв. и съоръжения за 2 621 лева. Мотивът за това действие е тежкото финансово състояние на дружеството.

По време на разискването на докладната стана ясно, че “Родина 75И” дължи около 15 000 лева за заплати на перосонала, а задълженията на фирмата към НОИ и други кредитори са между 45-50 000 лева.