От първи април дейността по предоставяне на ВиК услуги на територията на община Ботевград се поема от държавното търговско дружество с принципал Министерството на регионалното развитие и благоустройство, а имено ВиК ЕООД - София, което от години обслужва територията на цялата Софийска област, с изключение  на община Ботевград. 


Персоналът на „ВиК Бебреш” ще бъде назначен към държавното дружество. Административната сграда ще бъде отдадена под наем на ВиК ЕООД - София. В нея ще се помещава клонът на държавното дружество. Неговият управител няма да се назнача и освобождава от Общинския съвет, а от ВиК ЕООД - София. 


От 1 до 10 април инкасирането ще се извършва от „ВиК Бебреш”, а след тази дата от държавното дружество. Цените, които влизат в сила за населението но община Ботевград, от доста време са в сила за всички останали населени места в Софийска област. За трите услуги доставка на вода, отвеждане на мръсна нова /само за населените места, където се предлага тази услуга/ и пречистване, предоставяни от “ВиК Бебреш“, цената бе 1.54 лв./с ДДС/, а на ВиК ЕООД – София – 1.62 /с ДДС/.   


За малките населени места, където жителите ползват само доставката на вода, дори ще се усети леко намаление на цената, тъй като компонентът – доставка на вода, е с по-ниска цена в сравнение с цената на “ВиК Бебреш“. 


Както досега, сигнали за аварии ще се приемат на телефоните на ВиК, на място в сградата и на безплатния денонощен телефон на Дирекция „Сигурност и обществен ред” - 080020007.


От тази седмица на “ВиК – София“ ЕООД – клон Ботевград ще бъдат  предоставени два нови багера за изкопни работи.  Какъв ще бъде срокът за реакция при аварии и за какво време ще бъдат отстранявани – това е организационен въпрос. Общината винаги ще оказа съдействие в случай на нужда. 


Какво ще стане с общинското дружество “ВиК Бебреш“? Най-вероятно то ще премине  в процедура по ликвидация, но по този въпрос ще трябва да се произнесе  Общинският съвет.


Това разясни кметът на общината Иван Гавалюгов в отговор на въпроси на съветниците по време на редовното заседание в четвъртък, когато се обсъждаше отчетът на „ВиК Бебреш“ за 2018 год.


„ВиК инфраструктурата има своя стопанин, своя собственик, и това е общината, което е гарантирано от разпоредбите в Закона за водите“,  подчерта кметът Гавалюгов.


Както всеки път досега, обсъждането на отчета на ВиК Бебреш в местния парламент не мина без остър словесен сблъсък. Причина за него стана изказване на съветника Георги Георгиев, в което той обвини общинското ръководство в недалновидна управленска политика по отношение на ВиК. Според него, “за нашата община ще произтичат много проблеми в сектора от това, че няма да има общинско дружество“. 


„Ние също сме имали много проблеми с общинското дружество, но хората нямаха проблеми с водата“, изцепи се съветникът от ОББО. 


Думите му провокираха Тихомир Найденов да вземе отношение  и да припомни някои съществени факти, свързани с темата за водоснабдяването.  „Не знам как не Ви е срам да твърдите, че проблемът с водата се е появил сега. Дали преди нямаше проблеми с водоснабдяването?! На сесията за приемане на Община Ботевград за член на Асоциацията по ВиК, казахте, че Ботевград се белегува с вода. В Интегрирания план за градско възстановяване и развитие обаче е отбелязано друго. В него като проблем номер едно е изведен именно проблемът с водата. В продължение на 15 години отговаряхте за ВиК дружеството, и то натрупа близо 2 000 000 лева задължения. А сега си позволявате да давате квалификации на хора, които най-малко са виновни за този проблем”,  заяви Найденов. То обърна внимание, че през последната година задълженията на общинското дружество към НАП са намалели с около 300 000 лева. „Тези пари можеха да отидат за подмяна на няколко километра водопровод на територията на общината, но с тях са погасени задължения, натрупани по време на Вашето управление, г-н Георгиев”, добави съветник от МК ГДБОП.


„Преминаването към Асоциацията бе единствената възможност, за да бъде решен проблем номер едно. Той не се решава с пари, а с много пари – милиони. Ако не бяхме преминали, договорът за 6 000 000 лева за подмяна на водопровода в Скравена, Литаково и Новачене нямаше да го има. Доколкото знам, предстои подписване на договори с изпълнителите и  започване на работа по проекта. Да, в селата, но това са възможностите. Аз лично имам забележка към държавата, че трябваше да финансира докрай подмяната на централния водопроводен пръстен в Ботевград, а не сега авариите в града да изправят хората на нокти. Това е некоректно отношение към община Ботевград”, каза в заключение Тихомир Найденов. 


Кметът Иван Гвалюгов определи изказването на Георги Георгиев като манипулативно, лишено от конкретни факти.   „Основният проблем на всички населени места е свързан с лошото състояние на инфраструктурата. Преминаването към Асоциацията по ВиК беше единствената възможност на общината да получи финансиране за подмяна на водопроводната мрежа. В момента Министерството на околната среда и водите възлага на Министерството на регионалното развитие и благоустройството една процедура по прединвестиционно проучване на територията на София област за изготвяне на идейни и проекти във фаза технически работен проект за подмяна на ВиК инфраструктура в агломерация с над 10 000 еквивалент жители. Това нямаше да е възможно, ако община Ботевград  не се беше присъединила към Асоциацията”, обясни  Иван Гавалюгов. 


Кметът призова съветниците да не спекулират с тази тема. „ Времето ще покаже дали това е правилна  европейска и държавна политика, или не. На този етап това са разпоредбите в държавата. Тази политика не се изпълнява конкретно от сегашното правителство, а от всички правителства след 2009 година”, посочи Гавалюгов. 


Дебатът продължи, като във фокуса му попадна проектът за подмяна на централния водопроводен пръстен в Ботевград.  Според Георги Георгиев, подмяната е трябвало да започне от болницата, където, по негови думи, авариите са ежедневие, а не от  района на автогарата, където са се случвали по една-две повреди годишно.  Съветникът Тихомир Найденов оспори това твърдение, заявявайки, че в рамките на една година в района на полицията е имало повече от 15 аварии.   


Кметът Гавалюгов обясни, че в района на автогарата, успоредно с подмяната на централния водопроводен пръстен, е подменена и тръба към блоковете и жилищата на нашите съграждани във въпросния участък.


„Тези аварии ще бъдат като пасив - финансов и организационен, на държавното дружество. И аз се надявам, че принципалът  му  - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в крайна сметка ще си изпълни ангажимента към община Ботевград,  и морален, и финансов, и ще финансира докрай този много важен проект – подмяната на централния водопроводен пръстен на града”, каза в заключение Иван Гавалюгов. 


Отчетът на „ВиК Бебреш” за миналата година бе приет с 19 гласа „за” и 4 „въздържал се” – Йордан Йорданов, Расица Милчева, Цанко Цанов и Дамян Маринов.  С по-важните цифри от него може да се запознаете оттук:http://botevgrad.com/news/75573/ViK-Bebresh-EOOD-e-realiziralo-pechalba-ot-26-000-lv/