Световният ден на психичното здраве се отбелязва всяка година на 10 октомври. В навечерието на тази дата разговаряхме с местни психиатър д-р Стоян Стоянов на тема „Профилактика на психичното здраве”. Ето какво каза той за botevgrad.com:

Профилактиката започва от акушер-гинеколога, който внимателно трябва да снеме анамнезата на бъдещата майка и да прецени дали се налага аборт, ако тя има някакви заболявания или приема медикаменти. Защото причината да се раждат деца с умствена изостаналост се дължи именно на това, да не се съблюдават внимателно тези проблеми.

Пълноценното хранене на майката също е от значение какво поколение ще роди тя. Може и парадоксално да звучи, но не трябва да правим секс, когато сме употребявали алкохол. Това също е една от причина да се раждат деца с умствени увреждания.

Оттук насетне профилактиката се изразява в правилното хранене на бебето, в подбора на подходящите играчки. Много е вредно детето да се слага пред телевизора още в кърмаческа възраст. И понеже тези понятия са малко по-отнесени, и човек, стъпка по стъпка в тези динамични девет месеца бременност и една година израстване, сякаш не им обръща достатъчно внимание, а те са много важни.

Идва времето на предучилищната възраст. В този период родителите се стремят да задоволяват капризите на децата си. Купуват им шоколад и кола, които действат като наркотик на децата, правят ги възбудени, раздразнителни, агресивни. После се чудим защо има агресия при децата, а тя тръгва оттук. 

Изключително важно е децата от яслена възраст до начален етап на образование да имат режим на лягане и ставане. Децата на 9-10 годишна възраст не трябва да гледат телевизия или да се застояват пред компютъра повече от 30 минути дневно, максимум час. Съдържанието на предаванията да е такова, че те да могат да го възприемат и анализират съобразно възрастта.

Следващият момент е пубертетът. По време на пубертета децата не се възпитават, а наблюдават и напътстват. Това е профилактика най–вече на невротични разстройства в тази възраст, както и начин на поведение в самото общество, което поведение буферира да не изпадат в кризисни ситуации. Иначе казано профилактиката е грижа първо на родителите, след това на училището и на последно място - на обществото. Не може да се очаква, че на този етап от развтието на човека – профилактикта на психичното здраве е работа на лекаря.

Профилактиката за възрастните хора е като при останалите заболявания, но с някои нюанси, като започнем с: яж, но умерено, пий, но умерено, прави секс, но умерено, т.е. да не поставяме организма в състояние на стрес. И в частност искам да кажа какво е необходимо за профилактиката на психичното здраве през този сезон, защото есента и пролетта ги определяме като сезони на депресиите. На първо място – пълноценно и разнообразно хранене и на второ – използвайте в дома си мощни, енергоспестяващи лампи, защото когато ви е светло в дома, ще ви е светло и в душата.

Останалата профилактика, за съжаление, е извън нас и не можем да я правим. Знаем, че щастливи и богати са здравите хора. Ако можете, направете така, че да сте сред тях!