Иван Симов от бургаското селище Черно море е обвинен за двойното убийство на живеещите на семейни начала Тодорка Калпаклиева и Стоян Вълчев. Това обяви на пресконференция директорът на ОДМВР Бургас - комисар Милен Димитров.

34-годишният Симов е осъждан за кражби и работи като шофьор на камион в бетонов възел в Слънчев бряг.

Установено е, че престъплението е планирано няколко месеца по-рано, като предварително е проучена обстановката около къщата на семейството, разположена във вилната зона на бургаското село Рудник.

Според комисар Димитров мотивът за престъплението е смесен - користен и личен, свързан основно с развиваната от убития Стоян Вълчев лихварска дейност.

В разкриването на убийството са участвали полицаи от Бургас и София, използвана е ДНК-лаборатория, както и детектор на лъжата. Проверени и отхвърлени са 6-7 версии.

Разследващите не коментираха начина на извършване на убийствата, вида на огнестрелното оръжие, с което са застреляни Калпаклиева и Вълчев, поредността  при отнемането на живота им, както и възможността за наличието на съучастник в престъплението.

Назначени са балистична, химическа, ДНК, биологична и други експертизи за доизясняване на тези въпроси.

Отхвърлена е информацията за изнасилване на Тодорка Калпаклиева. Комисар Димитров уточни, че жената няма никаква връзка с отношенията между убития и извършителя, които са се основавали върху начина на живот на Стоян Вълчев и развиваната от него лихварска дейност. Установено е, че той е давал суми от няколко стотин до няколко хиляди лева.