След срещата миналата седмица на собственика на фабриката за кожи „Евроледър” ЕАД Веселин Ванев с кмета на инж. Богомил Георгиев Бистра Павлова взе от него интервю, което представяме на нашите читатели без каквато и да е намеса от наша страна. 
Въпросите към Вас, които биха могли да зададат жителите на Община Етрополе никак не са малко.
• Какво бихте казал за дейността на Вашата фирма и за това какво бихте могли да направите за подобряване на екологичното състояние, тъй като не е тайна, потърпевшите сме ние жителите на град Етрополе?
Аз първо искам да се извиня на жителите на град Етрополе, че ако има някакви смущаващи обстоятелства от страна на фирмата ми за производство на кожи „Евроледър” то, как да Ви кажа, толкова години работим, поддържаме наличната пречиствателна станция. Успяваме с налични средства да я доведем до нормален вид за работа на нивото, на което тя е построявана, въпреки че е с много стара технология. Всяка година влагаме не малко средства, за да можем да поддържаме дейността на тази пречиствателна станция в рамките на нормалните й параметри.
Смущаващото е това, че наистина се появяват миризми, не винаги обаче, не винаги. Констатирали сме го много пъти. За мен най-важното е, че не са толкова, как да Ви кажа, аз не съм толкова компетентен, има си еколози, които могат да вземат становище. При нас се правят почти едномесечни внезапни проверки от РИОС София област. Там, когато излезем извън нормите на пречистване на водите, има ефективни наказания и санкции, но те в последната година са много малко. Почти успяхме през двете години, в които вложихме средства и сменихме тръбите за барботация, вземахме си специална техника и чистим редовно мазнините и маслените утаеци. Чистим редовно каналите. Имаме си договор със сметопочистването и си плащаме редовно таксите горе. Имаме си налична техника, а ако някой път се наложи, наемаме друга. Не оставаме така застояли отпадъци, за да се увеличава миризмата.
Правим всичко възможно да не нарушаваме спокойствието и комфорта на гражданите в Етрополе.  
В края на краищата самата пречиствателна станция е правена през 70-тегодини и е с много стара технология.
Ние сме имали много срещи, сега направихме и такава с господин Георгиев, кмета на Етрополе, със заместник-кмета господин Борисов, говорехме. Имаме и уверението на госпожа Евдокия Манева, че ще ни бъдат отпуснати средства. Очакваме, макар и частични средства, за да можем да направим реконструкция и подобряване на работата на самата пречиствателна станция.
• А проблем с изпускане на води в река Малък Искър имате ли?
Нямаме, тъй като от една година капацитета на фабриката е намалял и сега работим с 47 процента. Поради икономическа криза нямаме възможност да работим с мощността каквато трябва да е. Така, че работим с по-малко и успяваме да се справяме на този етап.
• Каква е работната ръка във фирмата, колко човека работят?
Работят точно 55 души.
• А вярно ли е, че това е единствената фабрика в България, ако не и на Балканския полуостров, която продължава да обработва кожи? Поне в България има ли друга фабрика?
В България останахме ние и още една. Но при тях  не знам как е, спираха, затваряха…
Най-постоянно работим ние, макар и с намален капацитет. Наистина, на Балканите останахме само ние. В Сърбия има само една фабрика, в Македония няма.
• Имате ли пазар на продуктите и суровина, която да обработвате?
Да. За съжаление, тъй като са малко поръчките, капацитетът ни е намален. Работим на 40-50 % и аз се стремя всячески да избягаме от уволнение на служителите. Изключвам пенсионерите, които освободихме още миналата година и на този етап успяваме да се
справяме, макар и трудно. Суровина има. За нашата работа и за нашите поръчки все още има.
• Рентабилно ли е производството ви? Вие трябва да търпите санкции, работите с 50 човека, каква ви е равносметката?
Кожарството е тежък занаят и да се говори за баснословни печалби е трудно, почти невъзможно. На европейския пазар се налагат всякакъв вид кожи от цял свят, като Индия, Турция и от други азиатски страни, където показателите им са нормални и те конкурират европейския пазар. Ние горе-долу се справяме, но сме на ръба.
• Смятате ли, че бихте могли и Вие във фирмата да вложите повече средства за подобряване състоянието на пречиствателната станция, защото крайъгълният камък за замърсяването е точно тя?
Да Ви кажа честно, че очаквам тези две-три години кризата да ни пожали и… да се надяваме. Европа започва да излиза от кризата и се надяваме, че 2011 година ще бъде
по-добра за нас. Последните две години и половина ни беше много тежко.
Има индикации за подобряване и дано да започнем да работим по-добре, да имаме повече поръчки и ще отделим повече средства. За да можем сами да се справяме с проблемите на пречиствателната станция.
• Сега, в този конкретен момент какъв ангажимент бихте могъл да поемете?
Аз Ви казах, казах и на господин Георгиев, че и това което сме направили с лятната пауза през август месец да почистим първичния утаител, довеждащият колектор на филтъра, който уплътнява утайките и ги привежда в твърди. Подменихме тръбите за барбутация. Извършихме ремонт на въздушната помпа. Това са неща, които ги правим ежегодно, за да може да функционира пречиствателната станция. Тя, на пръв поглед като съоръжение е добре направена, просто методът на почистване не е от най-новия вид. На този етап, с малко повечко средства, можем да се справим наличните съоръжения да работят добре. Да не създава тези проблеми със замърсяването.
Периодично е и аз не мога да си го обясня, много пъти сме говорили дали зависи от налягането на атмосферата или от нещо друго, това са сложни неща.
• Само в технологията ли е причината? Не би ли имало и човешка грешка, защото трябва да Ви кажа, че аз живея до фабриката от години и не съм усещала такава миризма, макар че съм била дете?
Как да Ви кажа, може, това което сме записали като грешки до Общината, до РИОС
София област, сме посочили, че сме успели да направим абсолютно всички подстъпи до пречиствателната станция да няма изпускания.
• Каква е санкцията Ви? Вие казахте, че имате непрекъснати проверки, на всяка проверка ли търпите санкции?
Не, значи, в първите години ни бяха доста санкциите. При последните години ни се каза, че сме в рамките на нормалното и няма да има санкции. Казвам Ви го сега.
Казвате „сега”, това означава за последните месеци, за годината?
Последните месеци от тази година.
• А би ли могло, тези санкции, които плащате, така или иначе са дължими глоби, да ги влагате в пречиствателната станция? Този въпрос, ние хората, си го задаваме, не е ли по-добре да се влагат пари, вместо да се плащат санкции?
Естествено, че е по-добре. Всяко влагане на средства подобрява дейността и продължава живота на пречиствателната станция. Наистина правим всичко възможно, но възможностите ни са ограничени. Казах Ви и преди, че се надяваме нещата дано да потръгнат. Каквото можем  го правим и сега.
• Тревожи ли ви мнението на общинското ръководство, че Вие ако не вземете мерки, те са категорични в своята позиция, че биха стигнали до радикалното решение за затваряне на фабриката?
Тревожи ни, как да не ни тревожи, това е бизнес. Аз съм вложил толкова средства в тази фабрика когато дойдох и я поех. И, второ, 50 семейства ако останат на улицата!
Наистина на този етап те са с едни добри заплати и осигурени хора. Аз изпитвам едно удовлетворение, че на тези хора им създаваме работа и не са на улицата в тази тежка ситуация.
• Какъв е оптималният вариант за изход от ситуацията за Вас?
Най-добрият оптимален вариант е да получим субсидии. Така ни е обещано от Министерството на екологията, от госпожа Евдокия Манева. Ако може по-най бързият начин да дойдат средства, макар и частични, и с наши да помогнем, за да направим една що-годе на 50 % реконструкция на съществуващата локална станция та да работи
добре.
• А имате ли проектна готовност?
Имаме. От две години една фирма ги работи, но няма средства, няма и субсидии. Но аз се задължавам каквото мога да отделям и ще отделям и пряко силите си, за да подобряваме дейността на самата пречиствателна станция.
Интервюто е излъчено в предаване по Местното радио