Помогнахме на Етрополе без да спираме работата на рудника
Началникът на Противопожарната служба носеше за затиснатите от снега семейства с бебетата сухо мляко „Хумана”

Във връзка с възникналата кризисна ситуация около падналия в Етрополе обилен сняг наш представител се срещна с директора на Рудничния комплекс инж. Костадин Найденов.
Ето какво сподели за етрополската секция на сайта той за оказаната от тяхна страната помощ по овладяването на възникналата кризисна ситуация.
- Г-н Найденов, как успяхте да окажете помощ по овладяването на възникналата кризисна ситуация без да спира работата на рудника?
- Още когато започнаха обилните снеговалежи в петък вечерта, ми позвъни кметът на общината господин Богомил Георгиев да окажем помощ в зимното почистване на Етрополе. Беше трудно да изкараме нашите работници, които бяха на смени. 
Първо изчистихме от снега трасето от Кашана до Етрополе. Имаме грижата за почистването на това трасе до бившия затвор. Свалихме четири машини до Етрополе и по молба на господин кмета се заехме с отстраняването на снега по булевард „Партизански” и на републиканския път по посока Правец до сметището на Етрополе.
Докато работехме, получихме съобщение от Пожарна безопасност и защита на населението за бедстващи скиори с коли в района на бившата наша хижа в Балкана. Наложи се да изпратим допълнително специализирана техника за почистване на прохода Кашана до разклонението с Кокалското.
До неделя сутринта основните трасета от Църквище до сметището на Етрополе по посока Правец бяха разчистени и поддържани. Заради продължилия снеговалеж оставихме машините на разположение на Етрополе и продължихме почистването на някои райони, като трасето към Крушака и други пътни участъци в града. Осигурявахме оператори за булдозери за техника, която не е наша, за да продължи разчистването на Етрополе. В понеделник машините на Елаците продължиха да разчистват улици, участъка около автогарата, част от пътя до манастира и останалата част от някои пътни връзки в Рибарица.
Контактите ни с кмета и с кризисния щаб през цялото време на кризата бе постоянен.
- Разкажете подробностите около случая с блокираните от снега хора на Кокалското.
- В неделя, около 8 часа сутринта получихме сигнал, че на Кокалското има бедстващи 47 човека, от които 3 малки деца на няколко месечна възраст. Сигналът беше, че е свършило млякото им. Междувременно от Пожарна безопасност и защита на населението бяха изпратили в помощ на бедстващите екип с една машина, но тя не е успяла да стигне до тях. С началника на Противопожарната служба в Етрополе организирахме изпращането на свръхпроходимата мощна верижна машина Катер Пилър D 96, с която започнахме да пробиваме пътя до хижите.
По пътя до там бяха закъсали още два джипа, на които помогнахме. В един момент се озовахме в критична ситуация, защото машините ни привършиха горивото и се наложи да се изпрати допълнителна техника с гориво за попътно зареждане на техниката. Началникът на Противопожарната служба носеше за бебетата сухо мляко „Хумана” и се предотврати нещо много лошо, което можеше да се случи.
Около 17:30 вечерта хората бяха качени на колите, превозени до връзката с Кашана-Етрополе и изпратени по домовете им. Случаят приключи без усложнения и без жертви.
Цялата кризисна ситуация показа, че когато хората са солидарни, са силни и могат да победят и природата.
В понеделник, когато беше взето това интервю, машините на Елаците продължаваха да работят в Етрополе и да помагат за преодоляване на последиците от обилния снеговалеж. През цялото време производственият процес на рудника не е спирал въпреки отклоняването на техниката,  с която бе почистен снега.