От първи октомври стартира Националната програма “Профилактика на оралните заболявания на деца до 18 години в Република България”. Първият етап от нея обхваща извършване на епидемиологични прегледи на 21 000 деца в три възрастови групи 6, 12 и 18 години. Децата се подбират на случаен принцип.
Община Ботевград е сред населените места, които са включени в националната програма. Епидемиологичните прегледи започнаха най-напред в ОДЗ “Кокиче” и в детската градина във Врачеш. Те се извършват от  проф. Николай Шарков, председател на Националния координационен съвет на програмата, д-р Катя Славова, областен координатор и помощен медицински персонал.
Преди да започнат прегледите на 6-годишните деца, проф. Шарков даде пресконференция за журналисти и родители. Той обясни, че изпълнител на програмата на Министерството на здравеопазването, а средствата за нейната реализация са отпуснати от държавата.
“Състоянието на зъбите на децата в България не е добро, защото досега държавата абдикираше от задължението си да задели средства за профилактика на оралните заболявания. От Европейските страни винаги давам за пример Скандинавия, защото там още преди 40 години са приели такива национални програми, които са работещи и до днес.
Единствено профилактиката в нашата област може да ограничи разпространението на оралните заболявания, както и изтичането на средства за лечение. Един лев вложен сега за профилактика ще се върне под формата на 7 или 8 лева лечение, като спестим и всички мъки по време на лечението. Именно това е основната причина за старта тази програма. Правителството на ГЕРБ, естествено, я припозна и първият видим етап на програмата вече е в процес на реализация”, каза проф. Шарков. Той допълни, че от 30 години в България няма ясна картина за оралното здраве на децата, което налага такава да бъде изготвена. А това ще стане до края на тази или в началото на следващата година след обработката на статистическата информация, събрана по време на епидемиологичните прегледи. Резултатите от тях се нанасят в специални статистически карти по стандарт на Световната здравна организация. Картите съдържат по 40 параметри, обясни проф. Шарков. Той каза още, че прегледите ще се извършват с качествени инструменти за еднократна употреба. 

Проф. Шарков бе категоричен, че профилактиката на оралните заболявания при децата не може да се осъществи без активното участие на родителите. "Родителите трябва да водят децата си два пъти годишно на преглед при зъболекар. Данните обаче сочат, че само 18% от децата в България ходят на зъболекар. От години здравето не е приоритет за българина. Ето защо трябва да променим ценностната си система. Ако днес имаме здрави деца, утре ще имаме здраво поколение", каза той. 

Днес в Ботевград ще бъдат прегледани 240 деца от три възрастови групи – 6, 12 и 18 години. Половината от тях са от града, а другата половина – от селата. Децата ще се подбират на случаен принцип и ще бъдат равен брой момичета и момчета, обясни областният координатор на програмата д-р Славова. Тя каза, че в Софийска област общо 720 деца ще преминат епидемиологични прегледи за орални заболявания.

Очаквани резултати от реализацията на програмата са: укрепване и разширяване на регионалните орални профилактични програми; повишаване дела на децата, които имат знания за опазване на оралното си здраве и имат адекватно здравословно поведение и умения; намаляване интензитета на зъбния кариес на първи постоянни зъби; подобряване на оралната хигиена.