Срокът за пререгистрация на фирмите, които трябваше да изтече на 31 декември т.г., се удължава с половин година до 30 юни 2011 г. Това предвиждат одобрените от правителството днес промени в Закона за търговския регистър. Всички еднолични търговци и клонове на чужди компании, които не се впишат повторно в Търговския регистър до 1 юли 2011 г., ще се считат автоматично за закрити от тази дата.
Всички разпоредителни действия и сделки на не пререгистрирани ООД-та, АД-та и кооперациите след 1 юли 2011 г. ще са нищожни.
Едноличните търговци пък ще бъдат заличени, защото те си остават отговорни с цялото си имущество и като физически лица за задълженията, които са поели. Клоновете на чужди компании ще бъдат закрити, а фирмените им дела ще се архивират и ще се съхранявани от окръжните съдилища.
На 1 октомври догодина Агенцията по вписванията ще обяви два списъка - един за заличените ЕТ и чужди търговци и друг за не пререгистрираните дружества и кооперации. След това до края на юни 2014 г. се дава срок на всеки заинтересован да поиска за компания от втория списък да се проведе ликвидация.
Основание за удължаването на срока представлява статистическата информация на Висшия съдебен съвет по отношение броя на заявленията за пререгистрация, подадени през последните три месеца, след датата на оповестяване на законопроекта. Този брой е значително завишен, се посочва в мотивите на Министерството на правосъдието за отпускане на още шест месеца за пререгистрацията.