Rich Skrenta, създателя на първия компютърен вирус, съоткривател на Open Directory Project, и съоткривател на сайта за онлайн новини Topix, се е хванал на най-голямото предизвикателство от кариерата си - да убие Google.

Skrenta напусна Topix миналия юни и основа нова компания, Blekko, почти веднага, с помощта на още 5 човека работещи в Topix. Заедно успяха да съберат 2 милиона долара през септември от Baseline Ventures, двама човека работили за Googlе, и с техни средства.

Делата на компанията са съвсем покрити. На сайтът на търсачката Blekko, все още няма нищо освен картинка на кукла създадена от дъщерята на Skrenta. Но в края на краищата, той казва, че ще пуснат напълно работеща търсачка, която може да се мери с големите в бизнеса.

Основателят обаче не ни казва как точно ще се пребори с конкуренцията. Ние знаем обаче от предишни негови изяви, че той не е фен на PageRank. PageRank е система за оценяване, патентована от Google, която класира сайтовете според тяхната свързаност с други сайтове, уникалност на информацията и още много други знайни и незнайни параметри. Чрез тази система от Google се опитват да ни предоставят сайтове, които отговарят на нашето търсене, но също така имат висока PageRank оценка. Досега този похват работеше изключително успешно и успя да измести Yahoo, като водеща търсачка през 2001 година.

"PageRank осакати мрежата. Google е главният виновник за това и това е нещото, което ще ги свали.". Рич казва, че в момента работят върху индексиращия механизъм на търсачката и извършването на самото търсене, а и върху това как потребителя ще се впише в тази среда. Лошата новина е, че проекта няма да е завършен скоро. Според него може и да нямат готов прототип чак до 2009 година.

Обикновено на ентусиастите заявили, че ще повалят Google с екип от 6 души и само 2 милиона долара, се отнасяме с насмешка или не им обръщаме внимание. В този случай обаче, Skrenta не веднъж ни е показвал че е способен да поеме огромно предизвикателство и да победи. Тази ще е и компанията, която трябва да се наблюдава през 2008 година.

Разбира се, има и други търсачки, които сега прохождат и предлагат иновации. Това са Powerset, Cuill и търсачката Wikia. Всички те са на едно мнение, дори 1% пазарен дял струва милиарди долари.

Друга търсачка предлагаща иновативни идеи, и такава с която ви запознахме преди е True Knowledge. В случай, че сте пропуснали, би трябвало да я видите в подобните новини по-долу.