Във вторник европейските министри на вътрешните работи взеха важни решения, свързани със свободното придвижване на хората, отбелязва Дойче веле.

Взето бе решение да се облекчи преминаването на границите за гражданите от новоприетите държави и за балканските страни. Одобрено беше споразумението за облекчаване на визовия режим с държавите от така наречените Западни Балкани.

Представителите на тези страни смятат, че мярката е от полза не само за техните граждани. Вътрешният министър на Албания Буяр Нишани каза:

"Смятаме, че новият визов режим наистина ще помогне за намаляване на нелегалната имиграция. Албанското население просто ще има вече достъп до Европа. А сътрудничеството между балканските страни ще стане по-интензивно и по-ефикасно."

По този повод швейцарският вестник Тагесанцайгер пише, че непрекъснато расте броят на сърбите, които подават молба за български паспорт. Според вестника, само от март досега властите в София са получили 3400 молби от сръбски граждани, а особено младите сърби искат български паспорти, за да пътуват без визи из страните от ЕС.

Тагесанцайгер припомня още, че през последните години хиляди македонци са взели български паспорти, включително и бившият премиер Люпчо Георгиевски заедно със съпругата си.

Австрийският Ди Пресе информира за отварянето догодина на шенгенските граници за новоприетите държави от ЕС без Румъния и България, които ще получат правото да влизат в Шенгенската зона без граничен контрол чак през 2011 година.

А многобройни канадски медии съобщават за предупреждението, отправено към Канада от Еврокомисията: че ако не премахне визите за новите членки на ЕС, включително и България, Евросъюзът може също да въведе във всички свои страни визи за канадските граждани.

За някои отрицателни аспекти на свободното придвижване из Европа, от което вече се ползват българите и румънците, става дума в различни британски медии.

Дейли Мейл пише, че според оценката на вътрешното министерство, 45 хиляди потенциални престъпници от двете страни се очакват във Великобритания след влизането в ЕС.

Организираните просяци по улиците на Виена се командват от босове от Братислава, Букурещ или София, съобщава пък електронното издание Вийн-онлайн.