Броят на интернет потребителите в света ще надмине 2 милиaрда тази година, приближавайки се до дял от близо една трета от световното население, което е около 6.9 милиарда души.

Това сочи доклад на Международния телекомуникационен съюз (ITU) към ООН, цитиран от kaldata.com.

Броят на потребителите се е удвоил през последните 5 г. От 226 милиона нови интернет потребители тази година 162 милиона се очаква да бъдат от развиващите се държави, където темповете на увеличение вече са по-високи.

Въпреки това до края на 2010 г. 71% от населението в развитите държави ще е онлайн, спрямо едва 21% от хората в развиващите се страни. От ITU посочват, че е от голямо значение за развиващите се икономики да изграждат високоскоростна инфраструктура.

Достъпът до глобалната мрежа варира широко между различните региони, като 65% от европейците са онлайн и 55% от хората в Северна и Южна Америка, в сравнение с едва 9.6% от населението в Африка и 21.9% в Азиатско-тихоокеанския регион.

Достъпът до интернет от училище, работа и публични места е от ключово значение за развиващите се държави, където само 13.5% от хората имат достъп от вкъщи спрямо 65% в развитите страни.