Баналната причина милиони мъже по света да се отказват от секса е всекидневният стрес, сочат резултатите от анкета, проведена от британски учени. Повече от половината от анкетираните мъже признават, че се чувстват твърде уморени, за да удовлетворяват своите жени и приятелки.

"Очевидно много мъже просто не умеят да се справят със стреса и вместо да търсят подкрепа или помощ от специалистите, 32% от тях предпочитат да се напиват, давейки в алкохола своите преживявания", твърдят изследователите.

За да се справят със своите психични проблеми, отразяващи се на сексуалния им живот, мъжете прибягват до забранените наркотици 2 пъти по-често в сравнение с жените, а 1 от всеки 10 използва за тази цел порнографията или се впуска в извънбрачните връзки.

Основните причини за стреса при мъжете според анкетата са:
• работата (48%),
• финансовите неуредици (44%),
• чувството на потиснатост (27%) и
• проблемите във взаимоотношенията (25%).

Учените са убедени, че една от постоянните причини за потиснатото настроение при много от мъжете е намаляването на нивото на тестостерон в кръвта, а този главен мъжки хормон влияе почти на всички процеси, които се извършват в организма на представителите на силния пол.

Специалистите съветват мъжете при наличие на влошаване на качеството на секса да проверят нивото на тестостерона си. Днес съществува удобен и лесен начин за възстановяване на неговото ниво.
Елементарният тест, който се провежда с ултразвуков доплер, може да покаже дали проблемът е свързан с влошаване на проходимостта на съдовете.

Нарушената ерекция се смята и за важен клиничен симптом на заболяванията на сърцето и съдовете.
Днес специалистите успешно възстановяват потентността без възрастови ограничения, лекуват преждевременната еякулация и оказват съдействие за увеличаването на честотата и продължителността на половите актове.

За възстановяване на мъжките функции на пациентите, страдащи от болести на сърдечно-съдовата система, диабет, простатит и други урологични заболявания, се прилагат специални програми, завършват коментара на своята анкета британските учени, цитирани от ВВС.