В Културния пенсионерски клуб „Ехо” в с.Лопян членуват по-голяма част от интелектуалния елит на селото. Тук са и хористите от някогашния Смесен народен хор, които сега продължават  певческите традиции на хора. И в основата на цялата дейност на Клуба е Пейо Пеев – учител и бивш директор на местното училище, дългогодишен ръководител на хора, автор и композитор на песните, които неговата група изпълнява сега. На срещата беше и кметът на селото Лако Иванов.
По-скоро би се отчело като „събитие” ако срещата на 1 ноември не се беше състояла. И Пейо Пеев нямаше да е той, ако я не беше организирал. След сериозна предварителна подготовка, хористите изпълниха цял сценарий, в който включиха спомени за Лопенски възродители от далечното и не толкова далечно минало, изпълнение на автентични местни песни, спомени из живота на Клуба и още много други неща.
За присъстващите дейци на просветното и културно поприще на селото бяха подготвени и поднесени букети с цветя.
Беше почетена и годишнината от рождението на Мария Пеева – учителка и активна културно-просветна деятелка в Лопян, съпруга и съратничка на ръководителя на Клуба.
С тържествен обяд завърши това мило тържество, което присъстващите няма да забравят никога.