Документи за лични асистенти по проект “Подкрепа за достоен живот” на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” се приемат от днес на гише в информационния център на общинската администрация. Паралелно с това се приемат и документи за ползватели на социалната услуга. За целта  могат да кандидатстват хора с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа/обслужване, в т.ч. деца с трайни увреждания, отговарящи на едно от следните изисквания: лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ; лица с 90 на сто и над 90 на сто  трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ, както и лица с по-нисък процент на трайно увреждане - с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите; деца на възраст до 16 години с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 години с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ или с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите. Включването на лица с трайни увреждания, които не могат да се самообслужват сами, в настоящия проект  се реализира на три етапа. Документи за първия етап се приемат от 8 до 22 ноември 2010 година, а началото на услугата е на 11 януари 2011 година, с продължителност 14 месеца. Във втория етап – право за подаване на документи за включване в програмата се дава и на лица, ползващи услугата „Личен асистент” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” – фаза втора, към момента на подаване на документи по настоящия проект. Началото на етапа с продължителност 12 месеца е 10 март 2011 г., а документи се приемат от 10 до 24 януари 2011 година. В третия етап с времетраене за предоставяне на социалната услуга – два месеца, ще могат да кандидатстват лица от целевата група, необхванати към момента. Документи се подават от 8 до 22 ноември 2011 година, а услугата ще се предлага с начало 8 януари 2012 година.
Процедурата по включване на личните асистенти се осъществява на същите три етапа, както и за ползвателите й. За лични асистенти по проекта могат да кандидатстват лица в трудоспособна възраст, отговарящи на едно от следните изисквания: безработни лица; трудово заети лица: наети или самонаети, които  могат да извършват допълнителен почасов труд; неактивни лица (студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране - в трудоспособна възраст), които  могат да извършват допълнителен почасов труд.
Поощрява се включването на трудоспособни лица, които са т.нар. външни за семейството, с цел възможност за по-активно участие в социално-икономическия живот на зависимите членове на семейство, в което се полагат грижи за лице с трайно увреждане. Кандидат за личен асистент може да бъде и член на семейството на кандидат-потребителя (син/дъщеря, родител/попечител/настойник, съпруг/а, съжителстващо на семейни начала лице, друг член на домакинството), който е в трудоспособна възраст.
Проектът “Подкрепа за достоен живот” е разработен от Агенцията за социално подпомагане в партньорство с община Ботевград.