Регионалната ветеринарномедицинска служба в Благоевград се самосезирала след публикации в медиите и извършва проверка във връзка с предполагаемо хранително отравяне на двама души в гр. Дупница.

Васил и Райка Калъпчийски са открити в дома им в ж.к „Бистрица" снощи около 18.00 часа от дъщеря им и сина им. След като цял ден не отговаряли на телефонни обаждания, дъщерята отишла в апартамента в блок 56, където открила баща си мъртъв, а майка си в кома, информира e-79.com.

Ветеринарните инспектори ще вземат проби от месо, месни продукти и консерви в магазина, от който се твърди, че е закупено месото.

Според д-р Димитрина Динкова предполагаемата причина за смъртта на 55-годишния мъж е ботулизъм. Тя уточни, че аутопсията на тялото ще бъде извършена утре.

Същата диагноза за тежкото състояние на съпругата на Васил - Райка Калъпчийска, предполага и д-р Атанас Дамов от вътрешно отделение на общинската болница. Той обясни, че двамата са яли месо и пили доста алкохол. Месото било купено от магазин в Благоевград с купони от ТЕЦ - Бобов дол, където е работил Васил.

В момента д-р Дамов чака консултант от София, с когото ще решат какво лечение да проведат на Райка и дали тя ще остане в дупнишката болница.

Ботулизъм е рядко срещано заболяване. Дължи се на действието на ботулиновия токсин, който действа върху нервните клетки, и предизвиква паралитичен ефект. Произвежда се от бактерии, които се получават предимно в консервирани храни. Месото, което са яли семейство Калъпчийски, не е било консервирано, но е възможно да е било старо или съхранявано неправилно, коментира доктор Атанас Дамов.

Апартаментът е запечатан от Районно управление „Полиция" - Дупница. По случая е образувано досъдебно производство.