Софийска районна прокуратура ще поиска да бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” на Пламен Галев, Красимир Оков и Георги Градевски. Това съобщи говорителят на СРП Руси Алексиев.

Галев и Оков са обвинени за изнудване. По разпореждане на Върховната касационна прокуратура са образувани и две досъдебни производства срещу полицаи от Дупница, „държали чадър” над братя Галеви. Те се разследват заради ненамесата им при побоя от охранител на Галеви над двама младежи, както и за издаване на разрешителни за оръжие на лица, които нямат право на това.

Ето какво обясни за случая Руси Алексиев: "По наблюдаваното от Софийска районна прокуратура досъдебно производство Пламен Галев е задържан с постановление на Софийска районна прокуратура до 72 часа за довеждането му пред съда за изнудване, извършено в съучастие с Красимир Оков. Те са изнудвали журналиста Лидия Павлова да въздейства на сина си и негов приятел за оттегляне на жалба до полицията, подадена заради побой нанесен от Георги Градевски, обвиняем по това досъдебно производство. Това е човекът, извършил хулигански дейности с изключителна дързост на обществено място, като е нанесъл побой на двама млади хора, без да бъде предизвикан от нищо. Има заплаха, че синът й ще бъде дискредитиран като бъдат манипулирани факти или създадени такива, които да насочат към това, че той е наркоман. Такова нещо няма, той не е наркоман. Изнудването е извършено на 8 ноември. Делото е в София, защото Софийска районна прокуратура е овластена с постановление на главния прокурор, тримата обвиняеми да са задържани за 72 часа. Пламен Галев не е бил намерен на заявените от него пред държавната администрация адреси, но се е явил, поради което му е предявено обвинението и е задържан".