Един и същи проблем тормози от години десетки ботевградчани, живеещи в блокове и кооперации. Хората се оплакват, че в жилищата им нахлува дим  през розетките и отоплителните уреди за твърдо гориво. От своя страна те са безсилни да справят с неприятната ситуация, която може да има и фатални последици. Потърпевши твърдят, че причината за проблема не са запушени комини, а безотговорните действия на съседите им, които са пробили отвори за кюнци на нерегламентирани места. Така навлизат в общите коминни тела и  нарушават нормалното движение на пушека.  За някои от хората положението е нетърпимо.

“Държим прозорците и вратите на жилищата си непрекъснато отворени и в най-големия студ.  Иначе ще се задушим.  Най-напред потърсихме помощ от Районната служба по противопожарна и аварийна безопасност. Сигнализирахме и в полицията. Органите на реда  се опитаха да ни помогнат, но казаха, че не е тяхна работа да се занимават с комините ни. Тогава се  обърнахме за съдействие  към служителите по незаконното строителство и еколога в общината. Те пък ни изпратиха в Районна прокуратура.

"Неволите ни продължават, но ние не се отказваме да търсим спасение, въпреки че това  ни струва пари, време и много нерви” – споделиха потърпевши.