От днес се възобновява приемната на Районно управление - Ботевград в ЖК "Саранск". За нея е обособено отделно помещение в Ромския клуб. Решението бе взето след проведени срещи на началника на полицията в Ботевград Здравко Йотов с жители на квартала. 


След преценка и анализ на изложените конкретни потребности на живущите и положителния ефект от постоянното полицейско присъствие в района бе създадена нужната организация за функционирането на полицейска приемна. 


Двама полицейски инспектори ще приемат в нея сигнали и жалби от жители на квартала. В същото време, в случай на възникнала необходимост, ще има възможност за своевременно реагиране и недопускане извършването на сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. 


Проектът за възобновяване на приемната на РУ Ботевград е осъществен с подкрепата на Община Ботевград и е в изпълнение на комплексните съвместни мерки на полицията и местната власт за обезпечаване на обществения ред и гарантиране сигурността и спокойствието на гражданите. 


На отварянето на приемната днес присъстваха кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов, директорът на ОДМВР София ст. комисар Георги Тотков, началника на РУ Ботевград Здравко Йотов, жители на квартал „Саранск“, сред които беше и бившият общински съветник Васко Михайлов. 


В изказването си кметът на Ботевград и началникът на полицията очертаха основните наболели проблеми в квартала – незаконни дейности - разпространение на наркотици, проституция, лихварство, нарушаване на обществения ред с шумни увеселения в регламентираното време за отдих, честото прибягване до саморазправа. 


„Има закони и те трябва да се спазват. Достатъчно е да се подаде сигнал към нас, да се посочат лицата, за да ги задържим и те да си получат заслуженото“, заяви Здравко Йотов. Той призова ромската общност за подкрепа и пълно съдействие, за да може навреме да бъдат пресечени всякакви престъпни деяния и влияния.   


Кметът Иван Гавалюгов изрази надежда, че тази приемна ще има своята роля и значение за по-добрата комуникация между органите на реда и живеещите в квартала.


„Аз съм абсолютно категоричен - редът в ЖК „Саранск“ да е на едно по-високо ниво. Сигурността на живущите да е много по-голяма. За целта обаче трябва обединение на усилията на Районното управление на МВР, на Община Ботевград и на хората от квартала. Без единодействие в тази посока нещата няма да се получат. Нарушителите в квартала не са 3 000, а са 10, 20, сто да са – малцинство са, но тормозят всички останали. При мен са постъпвали сигнали за нарушаване на обществения ред. Жалват се живущи в квартала и отправят молба да се предприемат някакви мерки срещу нарушителите. Общината, разбира се, има възможности и опции и с добра колаборация и добро взаимодействие с органите на Министерството на вътрешните работи кварталът може да стане едно спокойно, приятно и безопасно място за живеене“, каза Иван Гавалюгов.


Кметът посочи, че наркотиците са проблем номер едно. Той припомни за подписката, постъпила преди време при него. „Живущи в квартала се оплакват, сигнализират, алармират за този изключително сериозен проблем. Не е тайна, че ромският квартал на Ботевград стана едно от основните депа за разпространение на наркотици не само в града, но и в региона. Тук съм много настоятелен, знаят и директорът на Областната дирекция на МВР, и началникът на Районното управление, че този проблем трябва спешно да бъде разрешен с общите усилия и абсолютно безкомпромисни действия от страна на институциите, включително и на Община Ботевград“, заяви той.


Иван Гавалюгов каза още, че е настоявал и пред предишните  ръководства на ОДМВР и РУ Ботевград  да се изчисти ПИК-а от проститутки. „Това е незаконна дейност, която влияе изключително лошо на имиджа на града и на страната ни. Защото тук минава международен път, но сега с изграждането на високоскоростния път, който ще свързва Ботевград, Видин и „Хемус“ с Дунав мост 2, той ще стане още по-използваем. Това ще е една от основните пътни артерии, която ще свързва Западна Европа с България, ще минава още по-голям трафик. И, минавайки покрай Ботевград, да гледат тези „красоти“, аз лично, не като кмет, а като гражданин, няма да приема“, категоричен бе кметът. Той  призова присъстващите жители на квартала да подават сигнали за нередностите. 


„Както каза началникът на полицията, днес е християнският празник Преображение Господне. Преобразява се работата на полицията в квартала и в града. Отварянето на тази приемна е знак за Вашето желание да се промени обстановката не само в квартала, но и в града. Проблемите, свързани с разпространението на наркотиците и проституцията, са приоритет в работата на полицията. Това показват резултатите от честите операции, които провеждаме“, заяви Георги Тотков – директор на Областната дирекция на МВР. Той също се обърна към жителите на квартала да ползват приемната и да споделят проблемите си с полицейските инспектори.


Бившият общински съветник Васко Михайлов съобщи пред наш репортер, че е водил разговори с местното ръководство на полицията да се търси начин за оповестяване на конкурсите за полицаи сред младите и образовани хора от ромската общност. „Има такива, нека си пробват силите. Ако успеят, те ще бъдат изключително полезни, защото познават в дълбочина проблемите в квартала“, добави той.   


Работното време на приемната е оповестено на табела, поставена на вратата на Ромския клуб - вторник и четвъртък от 14 до 16 часа.  То ще бъде гъвкаво и може да бъде променяно в зависимост от конкретна ситуация и желание на хората в квартала, каза пред наш репортер началникът на РУ Ботевград.