“В света се разгръща пандемия от диабет. Причините за това са много. Най-общо обаче може да се каже, че причината е съвременният начин на живот, бих казал комфортният начин на живот. За 2009 година в света има регистрирани 280 млн. диабетици. Същевременно към края на годината се появиха още 45 млн. заболели от Китай. Очаква се към 2020 год. броят на болните от диабет в света да достигне 450 млн. души. През последните години диабетът се “подмладява”. Имам предвид, че все повече млади хора боледуват от диабет, за съжаление.
Нашият регион – Ботевград, Правец и Етрополе, не прави изключение от световната тенденция, за съжаление. Почти 7-8% от живеещите в този регион боледуват от диабет. Тук включвам не само манифестния диабет, а и нарушенията на глюкозната обмяна, което е предпоставка и рисков фактор за инсулти, инфаркти и всички други причини, които водят до смърт”, това каза пред наш репортер ендокринологът д-р Лъчезар Петров. Той допълни: “Разумно е да се храним по-малко и по-често, да не се злоупотребява с алкохол, първо. Второто нещо, което е разумно, да имаме една нормална физическа активност, За съжаление, децата стоят повече пред компютрите вместо да играят навън. Обездвижването също води до диабет и една от причините за неговото “подмладяване”.
Броят на диабетиците в района надхвърля 2 500. Поне още толкова са хората със скрит диабет или преддиабет. Най-много са диабетно болните от Врачеш, като процент от населението на селото. Това съобщи д-р Лъчезар Петров.