Петчленна престъпна група, тормозила от месеци самотно живеещи хора в села във видинския регион, е задържана при проведена спецоперация на криминалистите, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Тази нощ около 01.45 часа те засекли в село Войница лек автомобил „Фият Уно", в който пътували С.С. (36 г.) от Белоградчик, брат му А.С. (32 г.) и двама жители на село Арчар - С.А. (38 г.) и 35-годишната Н.М..

При проверка в автомобила полицаите се натъкнали на бухалка, перука, елмази за рязане на стъкло, скоч, клещи, фенерче и ръкавици. В тях открили гривна, обици, спестовна книжка на инвалид и 12 монети с нумизматична стойност.

Последвали претърсвания в домовете на четиримата, където били намерени ловни патрони, шест стека цигари без бандерол, няколко пръстена от жълт метал и ваучери, отмъкнати при грабеж, извършен в село Септемврийци на 14 октомври тази година. Припомняме, тогава трима маскирани демонтираха стъкло от прозорец, проникнаха в дома на 62-годишна жена и след като я пребиха й взеха наличните 2000 лева и ваучери за мобилни телефони.

Малко по-късно тази нощ криминалистите задържаха и третия брат на тартора на групата - А.С. (35 г.), съпричастен към грабежа в с. Септемврийци.

Установено е, че престъпната група получавала информация от 35-годишната дама, която се „занимавала" с разносна търговия. Докато разговаряла с жителите, Н.М. научавала повече за самотно живеещите възрастни хора в селата, за техните къщи и имоти. После членовете на групата планирали набезите си, които обикновено извършвали в дните след раздаването на пенсиите.

Престъпната банда се отличавала и с особената си жестокост към жертвите, съобщават от областната дирекция.

Тарторът на групата - С.С., има 12 присъди "лишаване от свобода" при условията на опасен рецидив, за периода от 1993 г. до 2007 г.. Брат му - А.С. (32г.) е натрупал 14 присъди, от които 10 с ефективно наказание "лишаване от свобода", а техният авер С.А. от село Арчар е с условна присъда.

Петимата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава.