След като Балканската лига  наложи 1000 евро глоба на Балкан за скандиранията "Мафия и "Педераст", само няколко дни по-късно и българската федерация не остана по-назад и също се включи в хора. След мача с "Левски" в Ботевград мотивите на Шай Щрикс бяха повторени като папагал в доклада на дежурния комисар Камен Тошев. В него той съобщава, че част от феновете в източния сектор на два пъти е скандирала "Мафия", а също така описва и факта, че имало и разпънат плакат с надпис "Спрете съдийския терор спрямо "Балкан".


Заради бдителността и епистоларния талант на Тошев  в петък бе свикана Етичната комисия към БФБ. Заради "недопустимото поведение на феновете" тя наложи наказание на БК "Балкан" . То се изразява в "предупреждение", а при последващо такова "нарушение" щяло да последва още по-сериозна санкция. В рапорта си Тошев дори се престарава, като изтъква, че в залата в Ботевград и осветлението било слабо, и чорапите на играчите били различни. Успокояващо е все пак, че засега не споменава нищо за прическите на играчите, нито за дължината на полите на дамите в публиката.


Любопитното е, че и Щрикс, и Тошев - и двамата бивши съдии, се изразяват като последна инстанция. Според тях споменатите скандирания на публиката  били в резултат на "правилни съдийски отсъждания". Интересното е още как от федерацията изведнъж се сетиха да налагат наказания на клуб заради реакция на феновете му. Ако обяснението е добре познатото "влизане на България в Европейския съюз", то май е доста закъсняло.


Друго наказание, наложено на БК Балкан, което е безспорно, е глоба от 500 лева за хвърлена бутилка към терена по време на споменатия мач.


Ако в една Сърбия, да речем, се използва същият аршин за подобно  "вербално наказание", то със сигурност тамошната федерация ще си осигури солидни допълнителни приходи. И ако това е една от целите на родната федерация, не е много хитро измислено. А ако не е, то проблемите на съдиите, а и тези на родния баскетбол, просто се насочват съвсем не където трябва. И то с действия от чисто чиновнически тертип.


Едни от резултатите на подобно укротяване на баскетболната публика ще доведе до още по-голямото й стерилизиране. Може би от БФБ искат по време на мач в залата да се чува само скърцането на кецовете по пода, както бе на съботния мач в Бургас между "Черноморец" и "Спартак" Плевен. Или пък на този два дни по-рано в "Универсиада" между "Левски" и "Рилски спортист" - там държането на зрителите бе образцово, но дори не като на театър, защото в една театрална постановка има много повече драма и емоции от тези в споменатия мач. Може би баскетболните мачове  са за съдиите и официалните лица, а не за такива страхотни фенове, каквито има в Ботевград, в Ямбол, в Русе и Варна и в още няколко градове.


Ако все пак трябва да се обърне внимание на скандиранията на ботевградските фенове, то това са някои техни изцепки  по време на петъчната среща в Правец между "Лукойл Академик" и "Балкан". Техните скандирания, като "О-Ем-Ви" и "Тити Папазов", едва ли са насочени в подкрепа на отбора на "зелените". Дори и да имат закачка с техния "личен лекар", който преди време - по повод обидни викове по негов адрес - в публично изявление даде направления на някои от тях за Наречен.

Петър Наков

Снимка: Любомир Г. Лилов