Днес привържениците на Балкан излязоха с отворено писмо към Етичната комисия на БФБ. Тя е в отговор на наложеното от нея наказание на БК Балкан въз основа на доклада на дежурния комисар на мача Балкан - Левски Камен Тошев за някои скандирания на феновете. Публикуваме пълния й текст:

 О Т В О Р Е Н О   П И С М О
от Фен клуб на БК Балкан – гр.Ботевград

Господа от Етичната комисия към БФБаскетбол,
    Ние, феновете на БК Балкан – Ботевград, наречени  “Северен балкон” от  г-н Камен Тошев  -  комисар на баскетболния мач Балкан – Левски проведен на 13.11.2010г в Ботевград,  категорично се обявяваме против Вашето решение да накажете БК Балкан с предупреждение /официално деклариране за по-строго наказание при следващо нарушение/.
    Формулировката за това Ваше рещение буди недоумение у нас, феновете.    Нима Вашите бойкотиращи първенството съдии не заявиха открито в националния ефир, че има специално отношение към някои делегати, съдии и отбори?
    А какво ще кажете Вие, господа, за съдийските лобита на някои отбори?
    Нима феновете на баскетболните мачове нямат равни права с тези на футболните и другите колективни спортове?    Ако техните федерации и комисии обръщат подобно внимание на скандиранията на феновете, подкрепящи любимите си отбори -  с изключение, разбира се,  на обидите на расова основа,   то футболните терени и зали трябва да се превърнат в тренировъчни игрища и площадки, лишени от присъствието на зрители.
    Нима мачовете в различните колективни спортове няма да загубят от заряда си при  отсъствието на своите фенове? Още повече, че техният продукт, както и този на рекламодателите, е предназначен именно за публиката.
    Та нали тези спортни прояви са с цел да доставят  положителни емоции  в  и без това скучното ни и забързано ежедневие!
    Нима положителните оценки  на много баскетболни деятели, дадени в последните няколко години, не са достатъчно красноречиви за стойността на публиката на Балкан?
     Нима смятате, че обезкуражаването и отсъствието на Нашата публика ще допринесе за по силните и добри изяви на противниковия отбор? 
    Да, нашия град е малък, залата ни е малка, „осветлението ни е слабо, баскетболистите ни са с различни чорапи,” и  бюджетът ни е малък, но Вие, господа  от Етичната комисия и Вие, господин Камен Тошев, не си и помисляйте за миг, че първенството може без Балкан и неговите верни фенове. Защото  в противен случай то би загубило колорита си.
    Ние от Фен клуб на БК Балкан – гр.Ботевград смятаме , че с изложеното до тук в това отворено писмо става ясно, че баскетболът в Ботевград е религия и ничии интереси  не биха попречили това да е така.

Само Балкан - Оле!

26.11.2010 г.