Днес ръководството на БК Балкан излезе с декларация по повод събитията преди и по време на вчерашната среща от 22 кръг на ТЕСИ НБЛ между Черно море Порт Варна и Балкан. Тя е изпратена до БФБ, Национална баскетболна лига, Съдийска комисия към БФБ и Етична комисия към БФБ.


 


 


ДЕКЛАРАЦИЯ


 


 


     Уважаеми господа,


 


с настоящата декларация бихме искали да Ви уведомим за грубите нарушения на Наредбата за Националната баскетболна лига 2013-2014г., на Дисциплинарния правилник на БФБ и на Закона за опазването на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия, възникнали преди и по време на баскетболната среща между БК Черно море порт Варна и БК Балкан - Ботевград, състояла се на 30.03.2014г. в спортна зала Дворец на културата и спорта в гр. Варна. Декларираме, че в следствие на тези умишлени и тенденциозни нарушения се стигна до ситуации на саморазправа и линч към състезателите и феновете на БК Балкан , като с това бе променен нормалният ход на баскетболния двубой.


 


1. По време на загрявката на БК Балкан - 21:30 мин преди началото на мача, група от добре сложени физически мъже нахлуха на игрището с намерение за саморазправа с Иван Лилов. Само добрата и бърза на реакция на хората от спортно-техническия щаб, ръководителя на фен-клуба на Балкан и капитана Павел Маринов, предотвратиха физически травми на българския национал. В този момент в залата присъстваха само двама охранители, в нарушение на чл.12.1, 12.4 от Наредбата на НБЛ.


 


2. Същите тези добре сложени физически мъже преди инцидента и по време на срещата седяха зад скамейката на БК Балкан и през цялото време обиждаха играчите, треньорското ръководство и феновете. Доказателство за това е липсата на звук във видеоматерала от мача, качен на сървъра на БФБ след двубоя. Част от тези мъже на почивката на срещата седяха на скамейката на БК Черно море, което води до нашето съмнение, че те са окуражавани за проявите си директно от длъжностите лица на варненския отбор.


 


3. Около 5 минути след началото на мача в залата пристигнаха група футболни фенове на ФК Черно море и веднага се насочиха към агитката на БК Балкан, физически се саморазправиха с нея, като нанесоха телесни вреди на 2 момчета и 1 момиче (за което са издадени валидни медицински удостоверения) и насилствено отнеха реквизити на агитката на БК Балкан (знамена, мегафон, тъпани). В тази връзка въпросът ни е дали началния час на срещата не е променен умишлено само 2 работни дни преди да се състои , за да може да присъстват  гореспоменатите футболни фенове и дали тази промяна на началния час е направена, съобразно чл.29.5 от Наредбата на НБЛ, като съответно внесена ли е такса за тази промяна в размер на 500.00лв. БК Балкан разполага с емайл от Спортния директор на НБЛ, получен на 27.03.14г. в 10:47мин за промяната на началния час на мача, в нарушение на чл.29.5, според който всички промени трябва да са направени 3 работни дни преди началото на мача с внесена такса. Дали с тази промяна длъжностните лица на БК Черно море умишлено не влияят за предизвикването на всички инциденти преди и по време на мача ?


 


4. С настоящата точка от декларацията изпращаме директен иск до Съдийската колегия при БФБ за проверка на съдийството на съдия Мартин Хорозов с особено внимание на момента - 4:35 мин преди на края на 3-тата част, когато Милян Пупович от БК Черно море извършва четвъртото си лично нарушение срещу Иван Лилов. Съдия Хорозов отсъжда нарушението, като с ръка посочва Пупович и веднага след това променя посоката на ръката си и посочва друг състезател на БК Черно море - Джордже Тресач, който в момента на нарушението срещу Иван Лилов се намира на повече от два метра от него. На въпроса на Тресач, зашо му е отсъдено нарушение, съдия Хорозов отговоря: "Замълчи, иначе Пупович ще има четири фаула". За съжаление на съдия Хорозов репликата му е чута от трима състезатели на БК Балкан, които се намират около него, за което веднага е уведомен и дежурния представител на БФБ г-н Стефко Станев от старши треньора на БК Балкан.


 


5. Обръщаме внимание и на  Етичната комисия към БФБ за поведението на старши-треньора на  БК Черно море в седмицата преди срещата, като на пресконференция и пред медиите той заяви: "Мачът в неделя срещу Балкан за първенството е различен от полуфиналната среща от турнира за Купата на България. Имахме премеждия на полуфинала за Купата с Александър Йевджич и в неделя ние играем за него срещу Балкан" , което недвусмислено доведе до нагнетяване на напрежение и омраза между феновете, както и ескалирането им по време на срещата. 


 


    Заключение:


 


С тази декларация Ръководството на БК Балкан иска да запознае Българската федерация по баскетбол, Националната баскетболна лига, Съдийската колегия при БФБ, Етичната комисия и широката баскетболна общественост в България с грубото погазване на Дисциплинарния правилник и конкретно чл.34 и чл.35 и от него, както и да изиска временно наказание за съдия Мартин Хорозов и в бъдеще той да не бъде назначаван на мачове на БК Балкан. 


 


 


ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР


БК БАЛКАН - БОТЕВГРАД


 


/ЦВЕТАН ЛУКАНОВ/