Директорът на Исторически музей – Ботевград, Тодорка Коцева участва в национална конференция на тема “Добри практики, постоянни и временни композиции – проблеми и постижения”. Форумът, организиран от Министерството на културата, се проведе в Хасково.
“Конференцията бе много навременна и полезна, той като в новия исторически музей на Ботевград предстои подреждането на експозиция. По време на форума бяха презентирани добри практики - регионалните музеи в Кюстендил, Смолян и Пловдив. След това бе дадена възможност за обсъждане. За първи път бе подложена на обсъждане темата за създаване на дигитални учебни колекции за практично и теоретично обучение в областта на историческото наследство.
На конференцията директорите на историческите музеи направиха предложение да се облекчи процедурата за реда за извършване на индентификация и водене на регистър за движение на културните ценности. В момента нормативната база ни задължава да търсим експерти от регионалните и националните исторически музей да идентифицират експонатите, което е свързано с допълнителни разходи на общинските музеи.
В програмата на конференцията бе включено посещение на регионална историческа изложба “Икони от Родопите”. Най-ценния експонат в тази изложба бе икона на Св. Иван Богослов от неизвестен автор. Тя се съхранява в Националната художествена академия.
Другото посещение, което осъществихме, бе на уникалната църква „Успение Богородично” в село Узуджово. По времето на турското робство тя е била джамия, построена от похамеданчен българин. Посетихме и тракийската гробница в село Александрово, открита от Георги Китов. В близост до нея има Музей на тракийското изкуство. В него се намира макет на гробницата в естествени размери, в който може да се влиза, разказа Тодорка Коцева. –Споделям преживянато с читателите на botevgrad.com, защото това са обекти, които си заслужава да бъдат посетени”, допълни тя.