Първата докладна, обсъдена и гласувана на днешното заседание на общинския съвет, бе за освобождаване на местните храмове от такса смет и намаляване на таксите за технически услуги.
Кметът Георги Георгиев обясни пред общинските съветници, че църквите са освободени от данък “Сгради”  и по настояване на Ловчанския митрополит се прави предложение за освобождаването им от такса битови отпадъци.
По втора точка от докладната градоначалникът каза: “Общината предлага да бъдат намалени таксите за технически услуги между 20 и 25 %”. Основният мотив е, че тя стои нормално на фона на финансовата обстановка в страната. Общината ще влезе в следващата година със сериозен финансов ресурс от около 20 млн. лева. Тези средства са осигурени извън бюджета, които ще ни бъде определен от Народното събрание. 14 500 000 лева са осигурени за изграждане на системата за управление от отпадъци, 4 500 000 лева – за ремонт на детски градини и училища, и 1 200 000 лева е размерът на техническата помощ за изготвяне на проект за пречиствателна станция за отпадни води в Ботевград. Това даде повод да внесем предложение за намаляване на таксите за технически услуги.”.
По време на обсъждането конкретни предложения направиха съветниците Цеца Христова, Антон Стоянов и арх. Димитър Маринов.
Цеца Христова предложи таксата за издаване на удостоверение за наследници да бъде намалена на 3 лева и от 1 на 0.60 лева на линеен метър да бъде намалена таксата за преградни огради.
Антон Стоянов направи предложение таксите за технически услуги да бъдат намалени между 40 и 50%. Той се аргументира, като единият от мотивите му бе “да не се отблъскват както големите, така и малките инвеститори, които искат осъществяват дейност на територията на общината.
Арх. Маринов предложи в таксите да не се включват зелените площи. “Те не се използват и тежат върху цените на проекта”, аргументира се той.
Според внесения от общината проект за решение таксата за разглеждане и одобрение на строителни планове се намалява от 14 на 11 лева/кв.м разгърната застроена площ за сгради, но не по-малко от 1000 лева. Арх. Маринов предложи да бъде направена следната промяна: “не по-малко от 500 лева”.
В отговор на съветниците Георги Георгиев каза: “Претендирам, че общинската администрация се отнесла много отговорно, прецизно и професионално към проекта за решение, който предлага” Той допълни, че и досегашните такси не повлияли на инвеститорския интерес към община Ботевград.  

Предложенията на тримата съветници бяха подложени на гласуване, но не получиха достатъчен брой гласове.