Екип от болница „Токуда" спаси 11-годишно дете, намиращо се в изключително тежко състояние, след два прекарани инсулта и ново запушване на итракраниална мозъчна артерия.

Екип инвазивни кардиолози и неврохирурзи извършиха сложната процедура за първи път в България при пациент в толкова млада възраст, под ръководството на доц. д-р Иво Петров - началник на клиниката по Кардиология и ангиология.

11-годишното момиче постъпило в „Токуда" след два претърпени инсулта и установена критична стеноза на един от основните съдове, захранващ дясното мозъчна полукълбо.

За да бъде възстановено кръвоснабдяването на мозъка и преодолян рискът от инсулт, лекарите отпушили засегнатата артерия.

В момента детето е в стабилно състояние и се възстановява успешно.

"Ендоваскуларната процедура представлява навлизане с катетър през бедрената артерия под ангиографски контрол. Самото инвазивно проникване толкова навътре в мозъка е много авангардно като медицински подход и изисква висока квалификация  и опит на лекарите", обясни доц. Иво Петров.

По думите му предизвикателството е още по-голямо при деца, тъй като съдовете им са значително по-малки и тънки. След достигането до увредения участък на съда той се отпушва със специален балон, за да се възстанови кръвоснабдяването и да се избегне загиването на мозъчна тъкан.