Българският шампион Лукойл Академик записа поредна победа в третия по сила европейски турнир EuroChallenge, след като тази вечер се наложи при домакинството си на Лугано с 90:81 в последния си мач от група "С". Най-резултатен за "студентите" беше Доминик Джеймс, който вкара 18 точки, Тодор Стойков добави 15, а Брендън Хийт и Каспарс Камбала приключиха двубоя съответно с по 14 и 13 точки.

Гостите от Швейцария стартираха по-добре в мача и успяха да поведат с 10:6 след три минути игра, но след това, Тодор Стойков и компания се съвзеха и бързо поеха инициативата, като до края на първата четвърт съумяха не само да изравнят, но и да дръпнат със седем точки - 29:22

В началото на вторите десет минути баскетболистите на Лугано отново бяха по-активни на терена и съкратиха пасива си на една точка - 30:31, но веднага след това последва серия от 10:1 в полза на българския шампион и четири минути преди почивката разликата беше 10 точки. В оставащото време гостите направиха всичко по силите си, за да изравнят отново, но успяха само да намалят изоставането си на 41:44.

След почивката швейцарците излязоха много мотивирани за победата, като за по-малко от четири минути обърнаха резултата в своя полза - 55:50, но до края на частта триото Питърсън-Стойков-Хийт поведе отора си напред и след 30 минути игра Лукойл Академик отново беше лидер - 65:63.

Последната решителна четвърт започна с размяна на точни стрелби, което запази разликата в резултата - 71:68. В следващите няколко минути ситуяцията на терена не се промени, като "студентите" на няколко пъти дръпваха с 5-6 точки, но веднага допускаха преднината им да бъде стопена. Едва в заключителните 120 секунди момчетата на Йовица Арсич успяха да си гарантират успеха, като с най-голяма заслуга беше Брендън Боуман, който наниза седем поредни точки за крайното 90:81.

Снимка: БГНЕС