Ако има нещо, което европейците мразят повече от корупцията и организираната престъпност, това е полицейското насилие, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в сутрешния блок на Нова телевизия.

В края на краищата живеем в демократична държава, добави експремиерът в коментар на скандала в Горна Оряховица.

По думите му в момента „отчаяният полицейски натиск вече се трансформира в полицейско насилие".

Няколко пъти прекрачиха прага по брутален начин, заяви Костов. Съпредседателят на Синята коалиция добави, че ако подобни действия продължат и в бъдеще, това ще повлиява все повече на образа на България в ЕС. Това е големият проблем.

Коментирайки още случилото се Горна Оряховица и действията на полицията там, той заяви, че те са абсурдни. Така не се прави, не могат да просват на пода за щяло и нещяло, посочи тъмносиният лидер.

Според него вътрешният министър Цветан Цветанов все пак ще бъде изслушан в парламента по казуса и задължително трябва да се извини.

Иван Костов каза още, че у нас има голям брой на мъртвородени деца и случилото се в Горна Оряховица не е случай, към който трябва да се подхожда по начина, по който се действали органите на МВР.
Костов дори разказа, че след скандала с мъртвороденото бебе, са му се обаждали притеснени лекари от различни части на страната и са споделяли, че в тяхната практика има аналогични случаи.

Не може така, отсече още един път лидерът на ДСБ и добави - много некомпетентни хора ни управляват.

Той отправи поредна доза критики към кабинета и особено към президента Георги Първанов.

По повод вчерашното изказване на държавния глава, който заяви, че имаме „слаб премиер" съпредседателят на Синята коалиция заяви - бих добавил и абсолютно провален президент.

По думите му Първанов трябва да отзове посланиците - агенти на бившата Държавна сигурност. В противен случай, категоричен бе Костов, ще имаме посланици-зомбита.

Ако запазят заеманите си постове, обясни съпредседателят на Синята коалиция, те ще стоят, но няма да изпълняват работата си, а това от своя страна ще се отрази сериозно на външната ни политика.

Той трябва да схване с каква битка се захваща, изтъкнa лидерът на ДСБ.

Още един упрек отправи Костов към президента, а именно - липсата на позиция към действията на съда.
Той досега нито един път не се e намесил, не е упражнил натиск, нито един път не се е обърнал към този съд, посочи той.
Според него именно липсата на ефективни присъди по знакови дела е една от причините да не влезем в Шенген, а с действията си държавният глава „подпомага" това отлагане.

Това ще се тълкува като опит за саботиране на влизането ни в Шенген, отбеляза тъмносиният лидер.

Относно искането на Германия и Франция да бъде отложено присъединяването на страната ни към Шенген, той повтори вчерашното настояване на СК правителството да постигне разделяне на България от Румъния.

Въпреки това, Иван Костов изтъкна отново, че евентуалното ни спиране за Шенгенската зона е показател за цялостната оценка на правителството и факт, че не можем да осигурим защита на граница на Европейския съюз. Все пак Иван Костов отправи и един съвет към премиера Борисов, а именно - да не се предава и отчайва.