Над 40 дела са заведени срещу ЕПИК. Работници съдят работодателя за едностранно въвеждане на непълно работно време, за неизплатени възнаграждения за нощен и извънреден труд, за упражняване на насилие при подписване на молби за напускане.

Резултатите от съдебните дела потвърдиха становището на Инспекцията по труда, че в ЕПИК са извършени нарушения по отношение на изчисляване на нощния и на извънредния труд на работниците. Това съобщи Здравчо Здравчев - председател на Националната федерация “Техническа индустрия, наука, информатика” към КТ “Подкрепа”.  

“Благодарение на споразумението, което подписахме с работодателя, на работниците бяха изплатени, по наши изчисления, около 1 000 000 лева за нощен и извънреден труд. По време  на съдебния спор установихме, че е използвана неправилна методика за изчисляване на сумите. Тази неправилна методика редуцира сумите с 20 - 30%. Съдът прие нашата теза за изчисляване и в момента мога да кажа, че са спечелени дела и на последна инстанция. Това обаче води след себе си няколко проблема: Първо, изчисляването на нощния труд е било неправилно през цялото време. Не говорим само за срока на делата, а от 2002 година насам. Хората са били заблуждавани, че им се изплаща 25%. Второто нещо, което трябва да кажем директно, е, че сега, когато тези дела са спечелени, ръководството на ЕПИК трябва да бъде така добро да доизплати сумите на работниците. Размерът на тези суми е между 100 и 200 лева. Освен това трябва да кажем, че спечелихме индивидуалните дела за въвеждане на непълно работно време. Тук работниците са засегнати много повече, отколкото в случая с нощния и извънредния труд. Сумите са много по-големи. Законът си каза думата, че е трябвало да има съгласие на синдикалната организация за въвеждане на непълно работно време. Оттук нататък какво следва? След като има индивидуални искове, няма проблем да бъде заведен колективен иск. Тогава претенцията ще бъде много по-голяма.
В крайна сметка предстоят прегори и ние трябва да кажем на ясен глас, че диалогът на ръководството с работниците не е нормализиран, въпреки че се твърди обратното”, каза Здравчо Здравчев. Според него единственият начин да се решават проблемите в ЕПИК е чрез синдиката и колективното трудово договаряне.
“Има и спечелени дела срещу упражняване на насилие над работници, за да подпишат молбите си за напускане. На Районен съд съдебните спорове бяха загубени, но на ниво Окръжен съд вече имаме първото спечело дело. Имахме два еднакви случая за заведени дела за едностранно въвеждане на непълно работно време /без съгласието на синдикатите/. Те се гледаха от два различни състава на Районен съд – Ботевград. Едното дело бе загубено, а другото спечелено”, съобщи още Здравчо Здравчев.