Компанията Roboteq пусна нова платформа за роботи, базирана на процесор Intel Atom. В състава на WiFi Robot влизат контролер Roboteq AX3500 DC Motor Controller и системна платка във формат Mini-ITX с процесор Atom.

Четириколесният робот има размери 46x61 см и е поместен в алуминиево шаси. Оборудван е с видео камера и Wi-Fi адаптер за безжична връзка, благодарение на което може да се управлява през интернет.

Софтуер, схеми и инструкции за сглобяване са достъпни за сваляне безплатно от сайта на компанията. Ентусиасти и професионални разработчици могат да добавят различни функции към робота.

Контролерът Roboteq AX3500 има два изходни канала за управление на електрическите двигатели, които задвижват колелата. Възможни са промени на скоростта и посоката на движение на робота.

Налични са също осем изхода за управление на серво-механизмите. Контролерът се свързва към системната платка посредством интерфейс RS232.

Системната платка Intel D510M използва пасивно охлаждане и има ниска консумация на енергия. Размерите й 17x17 см съответстват на форм фактор Mini-ITX, който е подходящ за мобилни приложения. Захранва се от 24-волтова батерия и консумира 800 мА ток. Едно зареждане осигурява няколко часа живот на робота.

Системата работи под управление на операционна система Windows 7, която се зарежда от твърд диск или SSD. Съвместимостта с РС опростява разработката на приложения за робота.