Агенцията по заетостта разяснява, че одобрението на новоподадените в периода 1 – 30 септември 2010 г. заявления по схема „Аз мога”, както и самото предоставяне на поименните ваучери, се извършва от всяко бюро по труда, след уведомяване и съответно финансово обезпечаване на вече одобрените лица, подали заявленията си до 26 април 2010 г.

Отпуснатият допълнителен финансов ресурс от Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е в размер на 25 млн. лв. и е за покриване на допълнително подадените заявления, извън бройката на заложените индикатори по първата процедура на проекта BG051PO001-2.1.11 „Аз мога”, стартирал в началото на 2010 г.
В рамките на останалия свободен финансов ресурс, одобрението на новоподадените заявления се извършва поетапно, съобразно поредността на подаването им в съответните бюра по труда като ваучерите ще се предоставят на лицата до изчерпване на финансовия ресурс. При освобождаване на средства по време на реализацията на схемата, своевременно ще се предоставят ваучери на одобрените и финансово необезпечени кандидати.

През март 2011 г. ще стартира и новата процедура “Аз мога повече” с бюджет 50 млн. лв. Тя ще насърчава заетите лица по трудов договор или самонаети такива, без значение на сферата им на дейност, да се включат в курсове за придобиване на нова професионална квалификация, обучение по чужд език или дигитална компетентност, с цел повишаване възможностите за кариерно развитие и усъвършенстване.