Покрай празниците от ОД на МВР – София реагирахме на сигнали за престъпления по целия Наказателен кодекс. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” главен инспектор Николай Николов, временно назначен на длъжността директор на Областна дирекция  на МВР – София.
„Взехме много сериозни предохранителни мерки - в празничните дни на Коледа и на Нова година бяха направени всеки ден по една специализирана полицейска операция. Бяха усилени дежурствата на охранителна полиция, на криминална полиция, по районните управления от ОД. Може би и това даде резултат”, отчете гл. инспектор Николов. Той изтъкна, че като обща характеристика на състоянието на оперативната обстановка има чувствителен спад на регистрираните престъпления.
Главен инспектор Николов обясни, че по празниците е имало завишено присъствие. „На територията на областта има 12 районни полицейски управления, като всяко едно РПУ, съобразно спецификата на своя район, си направи специализирана полицейска операция, както и организация по КАТ, по движението по магистралата, по линия на криминална, по линия на Контрол на общоопасните средства (КОС) – много стройна организация, чрез която може би бяха предотвратени доста престъпления”, коментира директорът на ОД МВР – София.
Той уточни, че във всеки един от празничните дни е имало създадена организация по съответния план. „Проверявахме проблематични заведения, като предупреждавахме. Имаше присъствие на улицата с усилени автопатрули и пеши патрули, проверки по линия на КОС за употреба на фойерверки и пиратки. Специализирани операции по линия на тежкия контингент не сме правили, само по линия превенция на престъпността”, посочи гл. инспектор Николов. Той изтъкна, че за общо шестте дни около двата празника има общо образувани 8 бързи полицейски производства за управление на моторно превозно средство (МПС) след употреба на алкохол. „Характерно за нашия регион е, че хората, които имат вили в района на Своге, Ботевград, Елин Пелин, Самоков, от есента не са посещавали вилите си и при отиването си там в празничните дни констатират взломна кражба от вилите, от домовете им. Всички тези сигнали са приети, обработени, има доста разкрити престъпления с извършители, които заловихме покрай празничните дни”, допълни гл. инспектор Николай Николов.