Има обективни предпоставки за повишаване цената на хляба заради рекордната цена на пшеницата и поскъпването на енергоносителите, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Той съобщи, че в близките седмици ще свика Консултативен съвет по зърното, за да се коментира тенденцията за поскъпване. На съвета ще бъде обсъдена и цената на фуража, която може пряко да рефлектира върху стойностите на млечните и месни продукти. Ако засушаването продължи, има вероятност да пострада реколтата от царевица, което ще се отрази върху цената на фуража, посочи министър Найденов. Важно е обаче да следим тази тенденция по цялата верига, за да не допуснем спекулативно повишение, добави той.

Според него причината за рекордните цени на пшеницата са прогнозите за лоша реколта в Русия и САЩ, което се отразява като растящ тренд и у нас, тъй като България не е изолирана от световните пазари. Това, което правим като държава, за да не се отрази поскъпването на фуража върху цената на месото, е да се опитаме да подпомагаме животновъдния сектор, добави министърът.