На 7 януари вдигаме наздравица за всички, носещи името на Св. Йоан Кръстител. А те са: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна.
В буквален превод от староеврейски името означава „ще бъде помилван”, а в библейския контекст смисълът му е „Бог се е смилил”, „милост Божия”.
Религиозният празник отдава почит на светеца, който е последният старозаветен пророк. Наричан е Кръстител, защато кръщава Исус Христос в река Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога, и Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята.
Св. Йоан Предтеча е обезглавен на 29 август в тъмницата на Махеронската крепост. Животът му е прекъснат на 34 години от ръката на Иродовата дъщеря Саломе.
Заради многобройните си достойнства и нравствена чистота, с които се отличавал, християнските иконописци го изобразяват с крила над препасанато с кожен ремък облекло. Името му се споменава при всяко богослужение, а иконота му  е поставена редом до тази на Христос.
Според народното предание светецът е покровител на кумството и побратимството. Ивановден е свързан и с обичаите и обредите, посветени на оздравителната сила на водата.  След 12-те дни, наречени мръсни или пуганни, за които има поверие, че по земята бродят тъмни и зли сили, предизвикващи беди на хората, всеки обръща поглед напред с вяра и пожелания за добро здраве, щастлив живот и благоденствие.
В община Ботевград името Иван носят 1121 мъже, а Иванка – 513  жени.