ЧЕЗ призовава клиентите си да използват електроенергията разумно. Компанията напомня, че по време зимните празници и студените месеци в началото на годината натоварванията по електроразпределителната мрежа са традиционно високи и допълнителните товари увеличават риска от по-голяма аварийност на съоръженията.
„Въпреки че в момента нивата на натоварване на електроразпределителната мрежа в Западна България са близки до обичайните за периода, домакинствата не бива да забравят, че биха могли да предприемат някои мерки, с които да ограничат консумацията си на електроенергия. Така не само ще бъде намалена вероятността от претоварване на електроразпределителната мрежа, но и ще се намали значително сметката им за ток”, напомня Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.
Съществуват много начини за ограничаване на консумацията на електроенергия в домашни условия. Някои от методите са лесно приложими и ефектът от тях е доказан. На първо място е изключването на всякакъв вид електроника, която в дадения момент не се използва. В това число влизат зарядните устройства за мобилни телефони, преносими компютри, цифрови камери и други устройства, които често остават включени в контактите, дори и след употребата им. Макар реално да не функционират, те изразходват неоправдано високо количество електроенергия.
„У нас има близо 5 милиона мобилни телефони. И също толкова зарядни устройства за тях. Изчисленията на специалистите показват, че ако тези зарядни са включени в мрежата за един час, те изразходват електричество, необходимо за работата на 12 500 хладилника”, казва Росен Йорданов.
Изключването на осветлението в стаите, които в момента не се обитават, също пести значително количество електроенергия. На практика 10 сто- ватови крушки са равносилни на един киловат, което е колкото консумацията на включен котлон на готварска печка.
Консумираната електроенергия ще бъде по-малко и в случаите, когато жилището е добре изолирано, има нова дограма и в домакинството се използват електроуреди от висок енергиен клас.
Още полезни съвети за ежедневното пестене на електроенергия при използването на различни електроуреди клиентите могат да намерят на www.cez-rp.bg.